Kako se u vreme korone leče pacijenti od drugih teških bolesti 1Foto: ascomunication.rs

Dostupnost redovnih kontrola kod lekara, pravovremena dijagnostika i lečenje predstavljaju još veći izazov za obolele od raka pluća, kada epidemija kovid 19 u Srbiji doživljava svoju kulminaciju, a gotovo svi resursi su opravdano usmereni na pacijente zaražene korona virusom.

Kako bi omogućili bolju komunikaciju sa lekarima i zdravstvenim ustanovama, pravu informaciju i podršku najtežim pacijentima obolelim od raka pluća, Udruženje za borbu protiv raka pluća „Punim plućima“ i Klinika za pulmologiju KC Srbije, osnovali su prvo nacionalno savetovalište za pacijente i članove njihovih porodica pod nazivom „Poziv podrške“, saopštili su ovo udruženje i Klinika za pulmologiju.

Savetovalište je počelo sa radom u četvrtak, nalazi se u prostorijama Klinike za pulmologiju KC Srbije, a u njegovom radu učestvovaće lekari i sestre sa Klinike.

Cilj savetovališta je da bolje informiše pacijente i pomogne da njihov put, od pojave prvih simptoma, preko brze i tačne dijagnostike, do primanja odgovarajuće terapije i lečenja, bude što kraći i jednostavniji.

Pacijenti će sa lekarima i medicinskim sestrama biti u prilici da razgovaraju svakog utorka i četvrtka od 14 do 17 sati.

Za ove potrebe obezbeđen je fiksni broj 011 3629 270, kao i mobilni broj 065 3629 270.

Sva pitanja i nedoumice, pacijenti ili članovi porodica, mogu poslati i na Viber 065 3629270/Poziv podrške, kao i na mejl: pozivpodrš[email protected].

Olja Ćorović iz Udruženja za borbu protiv raka pluća istakla je da je napredak naše zemlje pogotovu u segmentu dostupnosti terapije za karcinom pluća vidljiv.

– U razgovorima sa brojnim pacijentima i članovima porodica obolelih, shvatili smo da je brza, tačna i jasna informacija nešto što su pacijenti i članovi porodica istakli kao najvažnije. S druge strane, Klinika za pulmologiju leči više od 4.000 obolelih od raka pluća, što predstavlja veliki pritisak na ustanovu. Osnivanje Savetovališta će Klinici doneti izvesno rasterećenje kako bi se posvetili svojoj osnovnoj delatnosti, lečenju pacijenata, napominje Ćorović.

Direktorka Klinike za pulmologiju prof. dr Violeta Vučinić Mihailović podseća da je rak pluća najčešći i najsmrtonosniji malignitet, kako u svetu, tako i u našoj zemlji.

– Od karcinoma pluća godišnje u Srbiji oboli više od 6.000, a umre 4.600 ljudi. U proseku kod 16 osoba dnevno se dijagnostikuje ova vrsta raka, dok nažalost svakodnevno 13 naših građana izgubi bitku sa ovom teškom bolešću. Klinika za pulmologiju KC Srbije leči oko 60 odsto pacijenata iz cele Srbije, a gotovo svaki četvrti pacijent koji uđe na kliniku ima karcinom pluća. Srbija zauzima neslavno drugo mesto u Evropi po smrtnosti od karcinoma pluća, dok broj obolelih raste svake godine. Međutim, nakon uvođenja ciljane i imunološke terapije, verujem da tu poraznu statistiku u narednim godinama možemo da promenimo nabolje. Nacionalno savetovalište predstavlja još jedan korak u tom pravcu, a sve sa ciljem da karcinom pluća postane više hronična, a manje smrtonosna bolest, ističe prof. dr Violeta Vučinić Mihailović.

Načelnica dnevne bolnice Klinike za pulmologiju KC Srbije dr Natalija Samardžić, koja je bila učesnik prvog savetovališta, ističe da su predlog Udruženja pacijenata još pre korone prepoznali kao nešto što će koristiti pre svega pacijentima, ali i lekarima.

Zbog trenutne epidemiološke situacije Savetovalište ima i dodatnu vrednost s obzirom na otežanu mogućnost pacijenata u komunikaciji sa lekarima, kaže dr Natalija Samardžić.

Napredovanje Srbije

Po istraživanju londonskog časopisa Ekonomist o opterećenju društava širom Evrope karcinomom pluća i kako se različite zemlje nose sa ovim izazovom, Srbija je od Ekonomista dobila prosečnu ocenu u 4 od 5 oblasti na koje se ispitivanje fokusiralo. I u segmentu rane dijagnostike Srbija brzo može da pokaže napredak, s obzirom na to da je najavljeno prvo sprovođenje organizovanog skriniga za rak pluća na teritoriji Vojvodine, ističe Ćorović i dodaje da otkako je RFZO stavio ciljane i imunološke terapije na listu lekova, rešen je glavni problem lečenja pacijenata u Srbiji. Međutim, mnogi drugi problemi su ostali.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari