Na evidenciji zrenjaninske filijale Nacionalne službe zapošljavanja evidentirano je 18.730 građana bez posla i ti podaci odnose se na okrug koji ima pet opština i više od 230.000 stanovnika. Ipak, najviše nezaposlenih je u samom Zrenjaninu, negde oko 36 odsto radno sposobne populacije. Među nezaposlenima je puno onih koji su usred radnog veka ostali bez posla, a spisak firmi koje se gase ili odlaze u stečaj je poveliki – fabrika čarapa Udarnik, fabrika šešira Begej, fabrika tepiha Proleter, zrenjaninska pivara ZIP, trgovinsko preduzeće Prehrana, DOO Banat, fabrika šećera.

Dosta je radnika koji se vode kao zaposleni, ali u njihovim fabrikama nema proizvodnje, niti oni primaju zaradu. Takva je situacija i sa zrenjaninskom fabrikom skroba Ipok, čiji radnici uz pomoć grada i države pokušavaju da spasu radna mesta. Politički akteri u Zrenjaninu predlažu da se nađe model za aktiviranje proizvodnje u starim fabrikama, navodeći primer čipsare iz Čačka. Ipak, najveća očekivanja vezuju se za industrijske zone.

– Kriza je, ali iz baze podataka o broju osiguranika PIO vidi se da broj zaposlenih kod nas nije tako dramatično pao kao u nekim drugim mestima u Srbiji. Zrenjanin je u međuvremenu završio izgradnju nove industrijske zone, koja je opremljena u saradnji sa Evropskom unijom. Mogućnosti koje tu možemo da ponudimo investitorima daju nadu da će u narednom periodu u Zrenjaninu biti više investitora, i više posla za ljude – kaže Milan Zvekić, direktor Filijale penzionog osiguranja u Zrenjaninu.

Stopa nezaposlenosti u Zrenjaninu iznosi oko 36 odsto, pa gradske vlasti pokušavaju da smanje taj problem privlačenjem novih investitora. Do sada je najviše radnika zaposlila nemačka kompanija Drakslmajer, blizu 2.000. Tu su i italijanske kompanije Pompea i Fulgar, sa više stotina zaposlenih. Ipak, to još nije dovoljno da se stopa nezaposlenost smanji.

– Svetla tačka zrenjaninske privrede su izvozno orijentisana preduzeća koja pokazuju rast u odnosu na prošlu i pretprošlu godinu. Vreme je za mere kao što su uvođenje plaćanja PDV-a tek po naplati potraživanja, niži porez na prvi posao za mlade do 35 godina, olakšice za kupovinu prvog stana, nultu stopu PDV-a na osnovnu hranu, niže trgovačke marže, mere za efikasan agrar, razvoj konkurencije koja će doneti jeftiniju naftu, gas i telekomunikacione usluge, energetsku sigurnost, manji porez na zarade, efikasan zakon o radu, dinamičniju privredu – nabraja Slobodan Goševski, menadžer gradskog odbora LDP u Zrenjaninu.

Više od 5.000 mladih čeka zaposlenje

Među onima koji očajnički već godinama traže posa je i 5.338 njih mlađih od 30 godina, kojima još uvek niko nije pružio šansu. Od tog broja, njih 318 je sa višom školom, dok je 418 sa fakultetskom diplomom. Prema podacima službe tržišta rada u Zrenjaninu, najtraženija zanimanja su trgovci, kuvari, konobari.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari