Kako sprečiti 99 odsto slučajeva opasnog raka? 1Foto: Shutterstock/Leigh Prather

Srbija je neslavan rekorder u Evropi po broju obolelih od raka grlića materice, od kojeg godišnje oboli oko 1.500 žena, dok više od 700 izgubi bitku od ove opake bolesti. U 99 odsto slučajeva ovaj kancer je povezan sa HPV infekcijom (humani papiloma virus).

Međutim, i pored toga što protiv ovog oboljenja postoji dvojaki način prevencije, imunizacija i redovni ginekološki pregledi svakoga dana dve žene umru od ovog karcinoma u Srbiji.

Udruženje za borbu protv raka grlića materice i raka jajnika „Progovori“, pridružilo se i zbog toga obeležavanju Evropske nedelje imunizacije, kako bi podiglo svest javnosti o raku grlića materice, jedinom raku koji možemo prevenirati jednostavnom imunizacijom protiv HPV.

Kako bi se smanjio broj obolelih žena i povećao obuhvat imunizacije školske dece protiv HPV, Udruženje Progovori snimilo je i podkast u kojem je odgovoreno na mnoga pitana koja se tiču HPV imunizacije.

Na ta pitanja, odgovaraju prof. dr Miloš Marković, imunolog sa Medicinskog fakulteta u Beogradu i dr Jelena Mitrović, načelnica pedijatrije u Domu zdravlja Simo Milošević.

Inače, Srbija je pre gotovo godinu dana, uvela besplatnu vakcinu protiv HPV za sve dečake i devojčice uzrasta 9 -19 godina i tako se pridružila brojnim zemljama koje su uključile ovu vakcinu u nacionalne programe imunizacije. Do sada je vakcinisano više od 20 hiljada dece.

Početkom 2023., ministarka zdravlja Danica Grujičić, direktorka RFZO Sanja Radojević Škodrić, direktorka Instituta Batut dr Verica Jovanović, Gorica Đokić ispred udruženja Progovori i dr Mima Fazlagić iz udruženja “Naša Aska” potpisale su Deklaraciju protiv raka grlića materice.

Deklaracija je inkorporirala strategiju i akcioni plan SZO za eliminaciju raka grlića materice sa jasnim ciljem „90-70-90“ do 2030. godine.

To znači da je cilj naše zemlje da 90 odsto dece uzrasta 15 godina bude vakcinisano protiv HPV, 70 odsto žena bude obuhvaćeno skriningom na rano otkrivanje raka grlića materice, kao i da 90 odsto žena na vreme uđe u protokole lečenja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari