Kako su LSV i Nenad Čanak pre dve decenije tražili Republiku Vojvodinu?

Arhiva Danasa: Izdanja od 24. februara do 1. marta

Ostavite komentar


  1. Pametan ali licemer, prevrtljiv, pokvaren.
    Govorio je argumentovano , a onda se priključio većini i postao „autonomaš u vidu zanata“ i uzeo vlast i slast ( novac) sa svim kriminalcima

    1. Vojvodina zaslužuje državnost!
      Republika Vojvodina bi bila demokratska i samoodrživa u slobodnoj EU.

  2. Herr Čanak nam je oduvek odano služio! On razume habsburšku ideju i civilizaciju!

  3. Ne mogu Vojvodjani beskonacno cekati vekovima da se Srbija unormali , imali su 3 decenije dajemo jos nekoliko godina i pocinje razvod – ako Vojvodina ne bude imala stepen prosperiteta kao sto je bio vekovima pre nego sto su je oteli beogradski politicari 80ih toboze veliki Srbi a defacto veliki mafijasi i ratni profiteri nesposobni osim rasprodaje strancima da ista drugo organizuju cak ni snabdevanje vodom.

    1. Nema nista od te ideje ta zapadna ideja je odavno porazena. Ko prvo drastično se promenila nacionalna struktura sada u Vojvodini zivi preko 70% Srba a i ostali su umorni od sukoba i rasturanje zemlje najbolji dokaz je da takvu ideju po istraživanju i podrski strankama koji su za to podržava ispod 5 %gradjana . Nista od rasturanje Srbije

      1. Postoji jos jedna “ republika “ koja se vec odvojila od Srbije , a to se slabo pominje .
        To je Beograd koji je pokupio sve pare i vec odavno postao deo savremenog sveta . Bilo bi zanimljivo istraziti da li se nasa omladina iseljava iz Beograda kao sto je provincija opustosila . Putovao sam juznom Srbijom proslog leta , nema zive duse po selima a krajolik je prelep , netaknuta priroda . Beograd je prepun mladih koji jednostavno kopiraju politicki angazman od svojih roditelja tako da jedna familija pokriva skoro sve opcije i non stop pliva na vrhu !
        Ziveo sam dugo na zapadu i moram reci da je i tamo metropola malo bolje finansirana od strane drzave , ali nije ovolika razlika . U svakom selu sve funkcionise i zivot se odvija bez mnogo uticaja onih na vlasti .
        Ovo kod nas je pasaluk iz turskog doba , i cudi me da se samo Vojvodjani bune a ne i ostale regije . Niko normalan ne zelinda odvoji Vojvodinu od Srbije , radi se o parama , ne moze vecito neko da rasprodaje zemlju i fabrike bez dozvole vlasnika , a vlasnici su stanovnici koji tu zive i rade . Sve je naopako u centralizovanoj drzavi , svima je lose izuzev eliti koja je korumpirana do neba .

      2. To ti misliš.
        Taj projekat je u nekoj zapadnjačkoj fioci,ai treba ga samo izvaditi iz nje.I eto belaja.
        Samo je pitanje koja cena će biti plaćena?

    2. Vojvodjani ce se odvojiti od koga? Sta su to Vojvodjani? Nova izmisljena nacija?
      Smesno. Gospodine Čanak vi Šešelja nazivate zločincem, a vi bi vojsku, policiju, monetu Vojvodine?? Vi ste i ratni huškač i ..

      1. Ovo sto ste napisali je tipicna propaganda kada se pomene V od Vojvodine . Moram da naglasim da nemam nista sa politikom gospodina Canka , kao ni sa ostalim politicarima , ali evo da vam odgovorim posto on verovatno nema vremena .
        Prvo da naglasim da niko normalan ne zeli odvajanje Vojvodine od drzave Srbije .
        Isto tako , ja ponosno govorim da sam Vojvodjanin , a ne separatista kako me verovatno vi vidite . Moja nacionalnost je mesana , kao kod vecine na severu Srbije , ali se ipak smatram Srbinom zato sto sam krsten u Srpskoj Crkvi i zato sto mi je majka bila Srpkinja .
        Nadam se da vam je sada jasno sta su Vojvodjani , oni mogu biti Srbi kao ja , ali i Hrvati , Rusini , Bugari …

        Nacija ne ! , u Vojvodini zive Srbi, Madjari , Rumuni … to su nacije . Regija autonomna Da ! kao sto to stoji u ustavu i ostavite se ukidanja Vojvodine , od toga nema nista !
        Vojska Ne ! Srbija vec ima svoju vojsku .
        Policija Da ! policija je u sluzbi stanovnistva i nigde u normalnom svetu se regionalnom policijom ne upravlja iz centra , toga ima samo u policijskim drzavama , Saudiji i Severnoj Koreji .
        Moneta Ne ! imamo dinar i jednoga dana euro , moguce .
        Upravljanje novcem Da !!!
        Regionalne banke u Bavarskoj i Frislandu ne pitaju Berlin i Hag sta da rade sa svojim novcem , placaju izglasani drzavni budzet i upravljaju svojim novcem .

        Jesam li i ja ratni huskac , SC . , ?

        Nisam , uveravam vas i savetujem vam da volite i postujete Vojvodinu .
        U njoj su nas narod i Crkva nasli utociste kad su bili proganjani kroz vekove .

    3. Tako smo i mi cekali kraj 80ih, da bar jedna pametna ideja dodje iz BG. I otisli na vreme srecom, kad smo skontali, gde to vodi. Otkad su Srbi dobili preko pola Vojvodine pre 100 godina, taj deo su unistili i devastirali. Ko oni kukci u USA, kad dodje njih par milijardi na polje i iza njih samo pustos ostane. A sve je bilo spremno i napravljeno. Kanali, pruga, zadruge, Vojvodina je bila medju bogatijim regijama u AO. Zbog neodrzavanja, sve je propalo. Kanali ne sluze nicemu, a bez navodnjavanja dzabe se igrati agrokulture. Malo se popravilo, kad vam je vladao polu Hrvat/polu Slovenac, ali kad je on otisao, sve je krenulo starim putem u propast.

      1. Pa ste sve sirovine vukli iz Vojvodine u Sloveniju i pravili finalni proizvod,kada je to stalo Vi ste se naljutili.

      2. Druze Slovenac , nisu Srbi ni od koga ista dobili , Vojvodina je u jednom istorijskom trenutku postala “ vojvodstvo “ i to je odobreno od strane carevine .

        Pitanje , gde ste vi to , srecom otisli kada ste skontali ?
        Moram da primetim da , pored nepostojanja zajednicke drzave sto je po meni velika nesreca ne vidim da je raspad Jugoslavije ikome pogodovao , pitajte starije ljude u komsiluku , oni se secaju industrije u Sloveniji i primarnog svetskog ranga naseg proizvoda i naseg pasosa .

  4. Canak je veliko-vojvodjanski unitarista. Mi Sremci sa tim nemamo veze. Vojvodinu treba decentralizovati a ne da Sremci placaju novosadsku birokratiju! I da se Sremu vrate Sremski Karlovci, Kamenica i Novi Beograd! Srem republika!

    1. Sremci nikada nisu bili Vojvođani , srpski deo je naginjao radikalima. Pogledajte rezultate izbora od devedesetih godina.

  5. Gde je ovde priča o pravoj decentralizaciji pre svega Vojvodine pa i cele Srbije. Niko ne pominje zatiranje i pljačku velikih vojvođanskih sela koje se sistemski vrši isisavanjem para preko zajedničkog budžeta gradova kojima su ista data kao feudalni posedi u koje se ništa ili vrlo malo ulaže a isisava se novac i stanovništvo.
    Dali IKO u ovoj zemlji vidi kako su uređene sve zemlje u okruženju, kolike su veličine opština i kako se vrši raspodela zajedničkog društvenog bogastva. To ovoga podgojenog „autonomaša“ najmanje interesuje njega interesuje samo „centralna vlast“ u kojoj će Novi Sad zameniti Beograd, naravno sa njim na čelu.
    A dotlr će N.Sad, Subotica,Zrenjanin,Pančevo, Sombor, S.Mitrovica i Kikinda nastaviti sa uništavanjem ogromnih vojvođanskih naselja poput Bajmoka,Mokrina, Lađarka, Perleza,Kačareva,Tavankuta, Starčeva,Čelareva,Sivca, Kljajićeva….. koja će „uživati“ u statusu Mesne zajednice dok se iz njih ne ispumpa i poslednj dinar i stanovnik.
    Ova naselja su ovakvim uređenjem diskriminisana ne samo ekonomski (kroz pljačku preko zajedničkog budžeta) već i politički kroz majorizaciju i neravnopravnu zastupljenost u skupštinama gradova.
    Valjda je to autonomija na srpski način.
    Treba da se stidimo pred celom civilizovanom Evropom.

  6. on je po potrebe šta god treba. samo mu platite i on će da odradi. pred izbore je autonomaš/republikanac a kad prođu izbore ide u koaliciju sa radikalima ako treba, kao što je to danas slučaj, doduše sa ovim podašišanim radikalima.

  7. Posle svega sta nam se izdesavalo nacionaliste i separatiste treba demokratski zabraniti kao sto to rade bas civilizovane zemlje Evrope!

  8. I mene je svojevremeno ovakvim pričama prevario. Njega interesuje samo učešće u vlasti i njegov deo dobiti , ostalo je prazna priča za naivne. Pogledajte rezultate njegove navodne borbe za Vojvodinu i korist koju je ostvario za sebe. Kad čujem da kritikuje AV možda mu i poverujemo.

Ostavite komentar


Društvo

Naslovna strana

Naslovna strana za 22. jul 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Slobodan Georgiev, novinar

Danas čitam od prvog broja. Kada se pojavio ’97. posle protesta izgledao je kao nešto što nam treba i ostao je tu sve ove godine.