Kako su mediji pisali o 550. godišnjici Kosovske bitke? 1Foto: Matea Milošević / Univerzitetska biblioteka Svetozar Marković

Jedna od centralnih tema jugoslovenske dnevne štampe na današnji dan pre 80 godine bila je najava obeležavanja 550. godišnjice od završetka Kosovske bitke.

Kako su mediji pisali o 550. godišnjici Kosovske bitke? 2List Pravda je tog 28. juna 1939. godine posvetio čak prvih devet strana novina Kosovskoj bitki, najavama obeležavanja i istorijskim podsećanjima.

I cela naslovna strana bila je na tu temu, bez ijedne druge vesti sa strane. Na naslovnici je istaknuto na vrhu „U slavu kosovskih heroja“, dok je podnaslov teksta glasio: „Ceo naš narod biće srcem i mišlju na Vidovdan na Kosovu, najvećem hramu nacije“.

Tog dana, kako je bilo najavljeno, trebalo je da bude svečano osvećenje temeljca za Kosovski hram, a jedan tekst je bio o tome kako su mediji u zemlji izveštavali o proslavi 500. godišnjice Kosovskog boja, pre 50 godina (kao što je i ovaj tekst danas).

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

Kako su mediji pisali o 550. godišnjici Kosovske bitke? 3List Vreme, s druge strane, istog dana, nije posvetio značajn prostor ovom događaju, dok je na nasovnoj strani to bio samo jedan od desetak drugih vesti.

List je posvetio kosovskoj bitki celu jednu stranu i to osmu, a preneli su da je uoči 550. godišnjice Kosovske bitke Priština bila hodočasnika.

„Redovnim vozovima stižu velike mase naroda iz svih krajeva države“, ističe Vreme koje dodaje da su tim povodom najavljene brojne specijalne radio emisije, kao i da su izdate nove knjige na temu kosovskog boja.

Vrh naslovne strane ovog lista zauzela je vest sa fotografijom o rođendan kraljevića Andreje. „Najmlađi jugoslovenski kraljević, treći sin Kraljevskih Roditelja, ulazi danas u desetu godinu“, navodilo se između ostalog tog 28. juna.

Među životnim vestima na unutrašnjim stranama novina našla se i ta da je usvojen plan borbe protiv tuberkuloze u Beogradu.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

List Danas svakoga dana prelistava glavne vesti na današnji dan pre 80 godina, tačnije 1939. godine. Predmet analize su dnevni listovi Vreme i Pravda, koji danas ne postoje. Ideja jeste da se čitaoci vrate u prošlost, da sa vremenske distance vide kako su izgledale vesti, ali i kako su novinari, pa i sami sugrađani, razmišljali u Srbiji u turbulentnom periodu između dva rata i pred sam početak Drugog svetskog rata. Pored političkih vesti, objavljivaćemo i društvene, ekonomske, ali i vesti iz domena zabave i sporta.

Projekat je realizovan u saradnji i uz materijal iz digitalne arhive Narodne biblioteke Srbije i Univerzitetske biblioteke „Svetozar Marković“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari