Kako su nekada izgledale vesti iz "crne hronike"? 1Foto: Matea Milošević/Univerzitetska biblioteka "Svetozar Marković"

Vesti iz crne hronike su, nažalost, i pre 80 godina kao i danas punile novinske stupce.

Ubistva iz ljubomore, strasti, planirana ili ne, dešavala su se i u predratnoj Kraljevini Jugoslaviji, a samo u petak 20. maja 1938. na stranicama Vremena osvanule su tri priče u kojima su žene bile žrtve – u prvoj novinar piše opširni izveštaj sa saslušanja jednom Požarevljaninu koji je pucao u svoju mladu suprugu koju je „neizmerno voleo“.

– Sa puno saosećanja komentariše se slučaj – piše Vreme – mladog učiteljca Milana Jovanovića, koji je u nastupu najvećeg besa i pod dubokom patnjom ljubomore pucao iz revolvera na svoju 18-ogodišnju ženu Živanu povredivši je teško u grlo.

Iako je žena u teškom stanju, a Jovanović u zatvoru, Vreme donosi tekst u kom detaljno citira izjavu optuženog u kojoj on, kako kaže, objašnjava kako se na to da puca odlučio iz razloga – što ga više nije volela. Novinar Vremena udara na saosaćajnost sa optuženim.

„Ubica je poslednjih dana napisao nekoliko pesama posvećenih ženi i jednogodišnjem detetu i ove on je pokazivao svojim drugovima“, piše Vreme.

Na istoj strani tog dana ovaj list piše o „podvodačkoj aferi“ koja je tih dana tresla Novi Sad. Naime, veliki broj poznatih imena novosadskih privedeno je pod sumnjom da su podvodili maloletnice. Vreme, navodeći inicijale jedne od maloletnica, piše o njenom dolasku u sud.

„Mala je izgleda bila direktno ponosna da su ona i njene „koleginice“ oterale u haps ravno 28 ljudi, inače poštenih građana, pa je, kad su se advokati upustili sa njom u razgovor, izjavila trijumfalno: Nije to ništa! Pokazaću ja njima – imam ih još“, piše Vreme i dalje nastavlja kako se mala V. G. sprema da u haps otera još neke ljude. Kao da treba da se sudi maloletnicima, a ne onima koji su ih podvodili starijim muškarcima, Vreme dalje piše.

„U svakom slučaju, ona pretstavlja najveću opasnost za ponekog dobroćudnog novosadskog građanina jer je dovoljno da pokaže prstom na njega i kaže – taj je“, ističe se u izveštaju Vremena.

Tog dana Vreme donosi još jedan članak o čoveku koji je u radnji pucao na svoju bivšu suprugu. Ispovest izvesnog Ivana Sokolova pred sudom, gde priznaje da je hteo da ubije suprugu, ali da je namerno promašio i hteo potom sebi da presudu naslovljena je kao „Definicija bračnog pakla“. Na četvrtini strane Vreme prenosi tužnu ispovest Sokolova koji se odlučio da puca na ženu kada je shvatio da ga više ne voli i da ima drugog muškarca.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

Mnogo kraću i neutralniju verziju iste ove priče objavila je i Pravda 20. maja. Sa naslovom „Rus koji je pokušao da ubije svoju odvojeno živeću ženu odgovarao je pred sudom“, Pravda piše ukratko o tome šta se dogodilo, navodeći izjave supružnika i advokata.

Ovaj list piše i o slučaju iz Požarevca gde je Milan Jovanović pucao iz ljubomore u suprugu. Navodeći da „verenica lebdi između života i smrti“, Pravda piše i kako je Jovanović pred istražnim sudijom kao dokaz ljubavi prema ženi navodio pesme koje je ispevao.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

List Danas svakoga dana prelistava glavne vesti na današnji dan pre 80 godina, tačnije 1938. godine. Predmet analize su dnevni listovi Vreme i Pravda, koji danas ne postoje. Ideja jeste da se čitaoci vrate u prošlost, da sa vremenske distance vide kako su izgledale vesti, ali i kako su novinari, pa i sami sugrađani, razmišljali u Srbiji u turbulentnom periodu između dva rata i pred sam početak Drugog svetskog rata. Pored političkih vesti, objavljivaćemo i društvene, ekonomske, ali i vesti iz domena zabave i sporta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari