Kako su portali bliski vlasti izveštavali o protestu protiv rudarenja litijuma? 1Foto: Vojin Radovanović/Danas

Protest protiv kopanja litijuma, koji je sinoć održan u Beogradu organizovali su lično Dragan Šolak i Dragan Đilas, a litijum su iskoristili samo kao povod da na beogradske ulice izvedu pojedine kontroverzne političare, batinaše i Albance. Sve to je praćeno likovanjem naših suseda Hrvata, koji priželjkuju građanski rat u Srbiji.

Ovakav utisak mogao je da stekne svako ko je sinoć početak protesta pratio na portalima tabloida i drugih medija bliskih vlasti, koji su, umesto 30.000 građana, izašlih na ulicu da odbrane svoje pravo na zdravu životnu sredinu, na protestu videli samo pojedine opozicione lidere koji žele da žitelje Srbije „ponovo ostave bez posla i zakatanče fabrike“.

U ovakvom tumačenju prednjačio je portal Novosti koji je pomenuti zaključak izveo iz dva transparenta viđena na protestu – „Stop investitorima, spasimo prirodu“ i „Odbranimo narodno, nacionalizujmo investitorsko“.

„Ovo faktički znači povratak u vreme do 2012. kada je bilo pola miliona radnih mesta manje, kad je prosečna plata bila 32.000 dinara, minimalna 15.000 dinara, a nezaposlenost 25 odsto, a sa druge strane imali ste Đilasa sa 619 miliona evra“, poentirale su Novosti, koje su gotovo u svakoj vesti u vezi sa protestom navodile da ga organizuju Đilas i Šolak.

Kako su portali bliski vlasti izveštavali o protestu protiv rudarenja litijuma? 2

Saznanja Novosti da su na „večerašnjim političkim protestima u režiji tajkuna Dragana Đilasa i Dragana Šolaka u Beogradu stigli i nasilnici koji su nedvosmisleno spremni da izazovu masovne nerede i incidente“, preneo je portal Informera koji je u jednom od tekstova zaključio da je „protest propao“.

Glavni i odgovorni urednik Informera Dragan J. Vučićević je izneo „precizne podatke o broju učesnika na protestu protiv litijuma u Beogradu“, saopštivši da je skupu prisustvovalo 19.983 ljudi, a ne 30.000, kako je to procenila organizacija Arhiv javnih skupova.

„Ovaj protest, pošteno da pričamo, im nije uspeo. Ako je po njihovim podacima 30.000, a po policijskoj proceni će ih biti 26-27 hiljada, onda to znači da je taj njihov protest propao“, zaključio je Vučićević.

Kako su portali bliski vlasti izveštavali o protestu protiv rudarenja litijuma? 3

Portal Politika je o sinoćnjim dešavanjima na Terazijama izvestio prenoseći Tanjugov izveštaj, u kome se kao organizatori protesta protiv najave iskopavanja litijuma i kompanije Rio Tinto navode ekološka udruženja, a pored toga se moglo pročitati da protestu prisusutvuje Srđan Nogo, ovog puta bez vešala, kako su napisali, te da su okupljeni građani izviždali Branislava Nestorovića, predsednika pokreta „Mi – snaga naroda“.

Ta informacija pojavila se gotovo na svim portalima bliskim vlasti.

Portal Alo je organizaciju skupa „Rudnika neće biti“ pripisao opoziciji, a o prvih sat vremena dešavanja izveštavali su uživo, pa su se ređale vesti da protestu prisustvuje „ozloglašeni“ Vuk Stanišić iz pokreta ’Srbska akcija“, koji se dovodi u vezu sa domaćim i stranim fašističkim pokretima, da su protesti u Beogradu veoma popularni među albanskim stanovništvom, koji ga podržavaju iz svog srca, da transparenti sa protesta govore o pravim namerama opozicije, te da prisustvuju i Marinika Tepić i Borko Stefanović, koji su na Tviteru napisali „Srbija se budi! Srbija se buni!“

Alo je podsetio da je „RT je u Srbiji osnovan 2001. godine, kada je njihov gazda bio na vlasti“.

„PRAVA POZADINA: Na protestima protiv litijuma ujedinili se nespojivi ideološki elementi i EKSTREMISTI! Cilj isti – rušenje vlasti!“, glasio je naslovni tekst na portalu Kurira kada je počeo skup.

U tekstu se, između ostalog, navodi da su deo opozicije i takozvana ekološka udruženja glavna poluga u organizovanju političkih protesta za rušenje vlasti u Srbiji, što je zapravo prava definicija onoga što se pokušava okupiti protiv iskopavanja litijuma.

„Poslednja opoziciona okupljanja protiv Rio Tinta nedvosmisleno su potvrdila da je reč o isključivo političkom aktivizmu, i to njegovom hibridnom obliku, koji je pod istu zastavu stavio šarenu ekipu, ideološki potpuno nespojivu, od levičara i kvaziekologa do desničara i nacionalista, pa čak i neonacista. Mesto u maršu na vlast našli su i antiglobalisti, i antizapadno orijentisani aktivisti, i anarhisti, i ravnozemljaši i svi drugi koji u ovome vide priliku da sa ulice destabilizuju državu, napadnu i sruše vlast“, ocenio je Kurir.

Kako su portali bliski vlasti izveštavali o protestu protiv rudarenja litijuma? 4
Foto: Informer

Portal B92 je naveo da se u Beogradu održava politički protest koji organizuju Dragan Đilas i Dragan Šolak, za koji tvrde da je protiv kopanja litijuma, a u jednom od tekstova je ocenjeno da su osim Kurtija i Hrvati pružili podršku rušenju Srbije, te da su na protestu i Albanci.

Ko je otvorio portal Telegrafa u prvom satu od početka skupa nije mogao da pročita ništa o dešavanjima na beogradskim ulicama, sem ranije plasirane informacije o uhapšenim koji su navodno planirali nerede.

&n

bsp;

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari