Kako su "tikvolozi" iz Nikoličeva pored Zaječara vratili ovu zaboravljenu biljku na istok Srbije 1Foto: M. S. / Danas

“Tikva je lek, hrana, ukras ali može i biti posuda. Ona ima minerale ali i belančevine, i nepravedno je zapuštena”, objašnjava značaj tikve Danica Kržanović iz Zaječara, osnivač manifestacije posvećene tikvi, koja se tradicionalno održava prve nedelje oktobra u Nikoličevu pored Zaječara.

Ona je poreklom iz Nikoličeva ali živi u Zaječaru i kako ona kaže, uvek se rado vraća zemlji, selu ali i tradiciji.

“U našoj kući su svi zdravstveni radnici. Videli smo da je tikva nepravedno zapostavljena i zaboravljena, pa smo želeli da je vratimo da se koristi kao pre 100 godina”, ističe Danica Kržanović.

Kako su "tikvolozi" iz Nikoličeva pored Zaječara vratili ovu zaboravljenu biljku na istok Srbije 2
Danica Kržanović Foto: M. S. / Danas

Prema njenim rečima u Nikoličevu pored Zaječara, se do pre 15 godina, gajila se samo stočna i bela bundeva, ali su njen suprug i ona rešili da stimulišu ljude i kupili su semena po celoj Srbiji, raznih vrsta i to podelili besplatno po selu.

“Oni su to prihvatili, a najviše nam je pomogao Dejan Krstić iz Muzeja u Zaječaru, koji je u početku donosio eksponate iz muzeja da se prva izložba obogati. Nekada se “Tikvijada” zvala “Izložba tikava”, i prve četiri od 2011. godine su bile u našem dvorištu, a zatim u Domu kulture, ali evo već treću godinu kako se opet izložba održava kod nas u dvorištu”, objašnjava ona i dodaje:

“Ime smo promenili u Tikvijada, pošto su manifestacije sa sličnim imenima bile popularne, i premestili smo izložbu u Dom kulture, međutim nije nam se sviđao prostor, pa smo shvatili da treba izložba da bude u prirodi, na travi, i tako smo rešili da se vratimo na početak”.

Kako su "tikvolozi" iz Nikoličeva pored Zaječara vratili ovu zaboravljenu biljku na istok Srbije 3
Foto: M. S. / Danas

Kako naša sagovornica kaže krenuli su sa intezivnom promocijom tikve tako što su je dali školama, i vrtićima.

“Vremenom smo naučilo dosta o tikvama, postali sada slobodno mogu reći “tikvolozi”, dodaje ona.

Posude od tikve, prema njenim rečima, se više ne koriste osim u nekim običajima, ali voli slikanje na tikvama.

“Tikva sadrži sve potrebne minerale, sadrži i belančevine, što druge biljke nemaju, i može se pripremati i kao voće i kao povrće, ima je cele godine, ne kvari se brzo, i može se čuvati od jedne za sledeću godinu”, objašnjava za Danas Danica Kržanović.

Kako su "tikvolozi" iz Nikoličeva pored Zaječara vratili ovu zaboravljenu biljku na istok Srbije 4
Foto: M. S. / Danas

Sagovornica Danasa ističe značaj semena tikve koje je, kako ona ističe, lek protiv crevnih parazita, a iz semena se takođe dobija ulje koje je odlično za prostatu.

“Seme od tikve može da zameni orah ili lešnik, i svo koštunjavo voće, i mi ga stavljamo u kiflice, ali se može koristiti u svim jelima umesto oraha i lešnika. Ono sadrži 40 odsto masnoće, i puno je belančevina, a ulje je fantastično za muškarce, za prostatu. Takođe, ulje se koristi u kozmetici, protiv opekotina, ali najveća mana je skupoća ulja kao što sam kazala”, objašnjava ona.

U domu Danice Kržanović ove godine je bilo devet izlagača, i svi su bili iz Nikoličeva osim jednog iz Zaječara.

Kako su "tikvolozi" iz Nikoličeva pored Zaječara vratili ovu zaboravljenu biljku na istok Srbije 5
Foto: M. S. / Danas

“Ranije je bilo više izlagača tikava ali ova godina je bila loša. Kišovita jedan period, a zatim sušna duži period, tako da nije lepo urađeno oprašivanje, pošto je potrebna temperature od 27 stepeni, ali ovo leto je bilo ekstremno vruće”, objašnjava razlog manjeg broja izlagača ove godine.

Prema njenim rečima njihova koncepcija je da bude što više vrsti tikava, ali ona i suprug ne vole velike tikve, koje rastu po nekoliko stotina kilograma.

“One nisu za upotrebu pošto su pune vode. Naš cilj je edukacija i ljubav prema tikvama”, zaključila je Danica Kržanović.

Kako ona kaže, ove godine je održana 12. Tikvijada, a kasnije u domu je upriličena dopuna ove izložbe, uz igru i pesmu.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari