Kako sve vlast manipuliše informacijama 1Foto: Clio /twitter

 – Marčelo Foa, italijanski novinar i profesor na Univerzitetu u Luganu predstavio je juče u Beogradu svoju knjigu „Gospodari medija – Spin doktori i manipulacija javnošću u službi vlasti“.

Čudno je da se od Iraka preko Jugoslavije do najnovijih afera u Londonu, iste manipulativne šeme stalno ponavljaju i da novinari, čak i velikih medija poput Njujork tajmsa upadaju u te zamke da bi posle nekog vremena priznali grešku. Ali tada je već kasno, rekao je Foa. On je dodao da su dva kineska generala tu vrstu manipulacija još osamdesetih godina nazvali „asimetričnim ratom“, koji može da postigne isti cilj kao i oružje, jer je kulturni, ekonomski i medijski.

Kako je rekao ovaj suosnivač Opservatorije evropskog novinarstva, novinari moraju da poznaju tehnike manipulacija kojima se služe spin doktori i da idu ispod toga kako bi došli do prave informacije i da novinari često nisu svesni da učestvuju u prikrivenim operacijama spin doktora. Foa je kao primer manipulacije koju sprovode „spin doktori“ naveo priču o „zika“ virusu, koja se pojavila uoči Olimpijskih igara u Brazilu sa ciljem da se oslabi i smeni tadašnja predsednica Dilma Rusef i naglasio da se tek nakon Olimpijade, na osnovu izveštaja Svetske zdravstvene organizacije, utvrdilo da niko nije zaražen tim virusom. On je kao primer spinovane priče naveo i dešavanja na kijevskom trgu Majdan 2014, „koja je predstavljena kao pobuna naroda“, ali da se ispostavilo da su u tome učestvovale i neonacističke grupe i Sakašvilijevi snajperisti.

– Spin doktori vas navode da pišete o onome što ne dešava, istakao je Foa i kao jednog od od najuticajnijih „spin doktora“ naveo bivšeg portparola Tonija Blera – Alistera Kembela. On je upozorio na veliki uticaj medija poput „Njujork Tajmsa“, „Vašington Posta“, „Fajnenšel Tajmsa“, „Rojtersa“, čije informacije prenose svi mediji u svetu. Kako je dodao, priča o lažnim vestima pojavila se sa Bregzitom i dolaskom Trampa. Foa je naglasio da je postojao „poseban interes establišmenta da ta tema lažnih vesti dobije na značaju“ i da autori lažnih vesti, čak ni onih koje su imale za posledicu ratove, nikada nisu otkriveni ni kažnjeni.

– Postoje studije koje dokazuju da je uticaj lažnih vesti ograničen, rekao je Foa i naveo da je cilj vlasti cenzura, jer pod izgovorom da emituju lažne vesti vlasti mogu da zatvore svaki medij, sajt, pa i njegov lični blog. Foa je dodao da je to zapravo akcija protiv nezavisnih medija i primetio da se dejstvo „spin doktora“ uveliko proširilo i na društvene mreže, te je tako Velika Britanija angažovala „1.500 ratnika informacijama zaduženih za društvene mreže“.

– Sve vlade imaju svoju vojsku trolova, ljude koji nemaju identitet i koji deluju u njihovu korist, naglasio je Foa. Na pitanje kako vidi budućnost medija, Foa je rekao da je medij „što je bliže vlasti, čatalaca manje“.

Knjigu „Gospodari medija“ izdaje izdavačka kuća Klio.

Osvešćenje

Kako je rekao Marin Pavić, prevodilac, knjiga je samo u Italiji dostigla tiraž od 250.000 primeraka, i da je nastala kao „osvešćenje“ nakon što su američki mediji lagali javnost o svemu što se dešavalo u Iraku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari