"Pokazna vežba za sve kolege": Kako tumačiti novu smenu tužiteljki Bojane Savović i Milene Božović? 1Foto: Zorana Mandicć/A.H./ATAImages

Glavni javni tužilac VJT u Beogradu Nenad Stefanović juče je na „svečanoj“ sednici kolegijuma ponovo smenio tužiteljku Bojanu Savović, ali i tužiteljku Milenu Božović.

Bojana Savović je iz Odeljenja za opšti kriminal premeštena u Odeljenje za maloletnike, dok je tužiteljka Milena Božović premeštena u Drugostepeno krivično odeljenje Višeg javnog tužilaštva u Beogradu.

U zvaničnom saopštenju Višeg javnog tužilaštva u Beogradu piše da je premeštaj javnih tužilaca u druga odeljenja izvršen zbog potreba organizacija rada i efikasnog gonjenja učinilaca krivičnih dela.

Međutim, tužiteljka Bojana Savović se juče oglasila i rekla da joj uopšte nije obrazloženo zbog čega je prebačena u odeljenje za maloletnike iako je to moralo biti učinjeno. Ona je za Danas dodala da je cilj da Milena Božović i ona nemaju dodir sa predmetima, velikim sankcijama, ozbiljnim kriminalcima, i da će najmanje štete Stefanovićevom pogledu na rad imati upravo na ovim pozicijama.

"Pokazna vežba za sve kolege": Kako tumačiti novu smenu tužiteljki Bojane Savović i Milene Božović? 2
Foto N1-Ivan-Dinić

„Ovakvi česti premeštaji se odražavaju negativno pre svega na predmete, a služe i kao pokazna vežba za sve kolege…kako će proći ako ne budu poslušni. I Milena Bižović i ja smo izjavile prigovor na ovu odluku i sada ćekamo odluku Visokog saveta tužilaštva“, kaže Bojana Savović.

Tužiteljka Milena Božović za Danas kaže da se nastavlja žalosna tradicija glavnog javnog tužioca, te da je o ponovnom premeštaju u drugo odeljenje obaveštena putem medija i od strane kolega, dok se nalazi na godišnjem odmoru. Navodi da odluku nije dobila.

"Pokazna vežba za sve kolege": Kako tumačiti novu smenu tužiteljki Bojane Savović i Milene Božović? 3
Foto: Privatna arhiva

„Jasno je da je Bojanino i moje preraspoređivanje, na svečanoj sednici  za prijem novoizabranih tužilaca, bilo upozorenje kolegama šta ih čeka ukoliko ne budu poštovali princip ‘pragmatičnosti’. Nenad Stefanović je i Bojani i meni nacrtao putokaz ka izlazu iz Tužilaštva, međutim, posle vise od 20 godina radnog staža, nemamo nameru da tužilaštvo prepustimo samovolji nekolicine. Prigovor sam izjavila Visokom savetu tužilaca, a oni će svojom odlukom pokazati da li su i koliko samostalni, te da li će oćutati ponovnu odmazdu nad nama“, kategorična je Milena Božović.

Podsetimo, Nenad Stefanović je prošle godine, takođe bez obrazloženja, premestio tužiteljke Bojanu Savović i Jasminu Paunović iz Posebnog odeljenja za suzbijanje koriupcije u Odeljenje za opšti kriminal, dok su radile na predmetu o koruptivnim radnjama u EPS-u.

Tužiteljke Savović i Paunović su tada javno istupile i rekle da je to lična osveta glavnog tužioca VJT Nebojše Stefanovića, što je izazvalo negodovanje građana i stručne javnosti, a organizovani su i protesti u znak podrške tužiteljkama.

Pre njih dve, Milena Božović je, takođe, prebačena iz POSK-a u Odeljenje za opšti kriminal. Ona je nedavno javno kritikovala rad glavnog tužioca Nenada Stefanovića, da bi je Stefanović već narednog dana „skinuo“ sa slučaja ubistva MMA borca u Beogradu.

Nenad Stefanović je do sada, samo protiv Bojane Savović podneo čak 14 disciplinskih i etičkih prijava ove godine. Ni ostali tužioci koji su javno kritikovali Stefanovića nisu pošteđeni, pa je tako podneo više prijava i protiv tužioca Predraga Milovanovića, Jasmine Paunović i drugih.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari