Na ovo pitanje juče i danas su na vrlo praktičan način odgovarali domaći i inostrani alasi koji su u Tekiju, ribarsko mesto na obali Dunava, došli da se oprobaju u lovu na soma starinskom metodom – bućkom.
Skoro dve i po decenije u Tekiji se organizuje „Zlatna bućka“, a ovogodišnja 24.

Na ovo pitanje juče i danas su na vrlo praktičan način odgovarali domaći i inostrani alasi koji su u Tekiju, ribarsko mesto na obali Dunava, došli da se oprobaju u lovu na soma starinskom metodom – bućkom.
Skoro dve i po decenije u Tekiji se organizuje „Zlatna bućka“, a ovogodišnja 24. po redu nezvanično se može nazvati i Svetskim prvenstvom bućkaroša pošto je okupila rekordnih 150 ribolovaca iz gotovo svih gradova Srbije, kao i goste iz Republike Srpske, Mađarske, Rusije i Rumunije. Organizatori su se našli na slatkim mukama, trebalo je obezbediti čamce za čak 75 takmičarskih parova.
Propozicije „Zlatne bućke“ kažu: som se lovi na Đerdapskom jezeru na potezu od Hajdučke vodenice do potopljenog ostrva Ada Kale u petak i subotu od šest sati ujutru do podneva.
– Potom sledi povratak alasa s vode i merenje ulova, što se smatra i najzanimljivijim delom takmičenja. A kako se posle nekoliko hladnijih i kišovitih dana temperatura vazduha i vode ustalila, som nizvodno od đerdapskih kazana dobro grize – kaže Petar Grekulović, dugogodišnji predsednik Organizacionog odbora tekijske „Zlatne bućke“
On navodi da je s Nacionalnim parkom Đerdap koji gazduje ovim ribolovnim vodama dogovoreno da svi takmičari do 19. avgusta mogu da pecaju bez plaćanja takse za izlazak na vodu i ako nemaju dozvolu. Ulov ne predaju, već somovinu nose kući.
Nadmudrivanje ribolovaca s dunavskim predatorom, somom, koje se može pratiti i s palube šetnog broda „Đerdap“ koji s pristaništa u Tekiji isplovljava u 10 časova, nije jedini sadržaj 24. „Zlatne bućke“. Tu su još i „Bambi kup“ u pecanju ribe udicom na plovak, takmičenje u brzom ispijanju piva, izbor za mis mokre majice, dečiji maskenbal, kao i izbor najuređenije bašte u Tekiji, dok su od sportskih takmičenja najatraktivniji odbojka i fudbal na pesku.
Završno veče ovogodišnje bućke zbog koje u Tekiji ni za lek nema slobodnog kreveta, a broj stanovnika se utrostručio, biće u znaku pobednice Evrosonga Marije Šerifović koja je i avgusta 2006. pevala alaskim majstorima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari