"Kako uopšte možeš da ubiješ?": Sagovornici Danasa o predlogu pevačice Jelene Karleuše da se zabrani lov u Srbiji 1Foto: N. Kovačević

– Takvih predloga imate širom Evrope, kaže za Danas političar i lovac Dragan Šormaz, komentarišući predlog pevačice Jelene Karleuše da se zabrani lov u Srbiji. On dodaje da je to legitimno pitanje, ali delimično i neshvatanje situacije jer su, prema njegovom mišljenju, jedni od najvećih zaštitara životne sredine, pa i divljači upravo lovci.

– Lovci su ti koji obaveštavaju nadležne o trovanju divljači kada se pojavi zbog poljoprivrednih radova ili požara u šumama, bacanja nezakonitog smeća. Ljudi kod nas uglavnom ne znaju da su lovci pored toga što love dužni i da štite – skeće pažnju Šormaz.

Prema njegovim rečima, lovci su dužni da vode računa o brojnosti i zdravlju životinja, sarađuju sa Biološkim fakultetom u Beogradu, Srbija šumama, Vojvodina šumama, Upravom za veterinu, Ministarstvom poljoprivrede i tako dalje.

– Nije to samo lov. Lovci zimi prehranjuju, ostavljaju so koja je potrebna za jelensku i srneću divljač, prehranjuju i ptice, naročito u teškim zimama. Sećate se pre par godina zaleđen Dunav. Bukvalno su samo lovci iznosili hranu za ptice – konstatuje Dragan Šormaz.

Suprotno njemu, sociolog Ratko Božović ne razume ovaj hobi i smatra ga destruktivnim.

– Znate, ja sam uvek na lovce gledao pomalo kao na čudovišta. Uništavaju živi svet i postavljaju pitanje koliko čovek ima prava da atakuje na prirodu i da je smrtno osuđuje. Poznajem neke lovce i uvek sam ih pitao,“pa, kako možeš da ubiješ zeca, bilo koju divlju životinju, kako uopšte možeš da ubiješ“. Jer ovde je akcenat na ubijanju i čoveku koji je atakovao na prirodu. Tako da ja, nisam sklon ni lovu, ni lovljenju, ni ubijanju bilo kog živog stvora – izričit je Ratko Božović.

– Ukidanje lova u Srbiji meni zvuči kao san, kao neka lepa i i neostvariva bajka – kaže zaštitnica životinja Nada Pašaljić, dodajući da se zakon u ovom polju uglavnom ne poštuje.

– Kad bi oni poštovali zakon, mada bih da mogu ja naravno, ukinula lov. Ta priča da lovci zapravo vrše selekciju u šumama, da u stvari štite životinje je za mene potpuno prazna i lažna. Gde je čovek umešao svoje ruke, uvek je napravio zlo. Kod nas je nemoguće izvesti da se poštuje već ono što postoji u zakonu, a ne ovako nešto veliko da se desi, kao što je zabrana lova. Ne prihvatam da su lovci nekakvi zaštitnici ili ljubitelji životinja zato što to, jednostavno, nije tačno. Lovci odlaze po njivama i navodno prave selekciju između divljači i štetočina kako ih nazivaju. Ne postoji lovac koji je ljubitelj životinja. Oni čak ni svoje pse ne vole. Koriste ih dok im služe u lovu. Čim omatore završe na njivama. Lovci ubijaju svoje pse. Njima je životinja samo još jedno oružje za lov – podseća Nada Pašaljić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari