Kako funkcioniše prirodno prečišćavanje otpadnih voda uverili su se predstavnici 14 opština iz Srbije kada su nedavno obišli ovakvo postrojenje u opštini Novi Bečej.

Ovde je, naime, uz pomoć nemačke agencije za razvojnu pomoć GIZ podignuto postrojenje za tretman otpada i otpadnih voda, a lokacija se nalazi na takozvanom „Morkom polju“ u Novom Miloševu. „Mokro polje“ predstavlja postrojenje bazirano na principu prirodnog prečišćavanja, ekološki je prihvatljivo i ekonomski vrlo isplativo, objašnjava Saša Vojnović, pomoćnik predsednika opštine Novi Bečej za komunalne delatnosti.

– Naš projekat se pokazao kao ekološki prihvatljiv i ekonomski isplativ, jer je prečistač na bazi biološkog prečišćavanja otpadne vode i ne koristi se dodatna energija. Prečistač „Mokro polje“ je namenjen za naselja sa manjim brojem stanovnika. Ideju za rad na biološkom prečišćivaču sam dobio kada sam razgovarao sa direktorom Simensa za Hrvatsku – objašnjava Saša Vojnović.

Mesna zajednica Novo Miloševo izgradila je biološki prečistač otpada i otpadnih voda za potrebe svoje kanalizacione mreže. Inače, ovakvi projekti rade se u malim sredinama.

– Mi imamo u svom projektu pet pilot opština i sedam opština koje imaju status privilegovanih partnera. U ovih pet pilot opština trenutno radimo analizu otpada i otpadnih voda kako bi se pripremili scenariji za upravljanje tim otpadom i vodama – kaže Maša Šašić, projekt-menadžerka na ovom projektu.

U Novom Bečeju je održana prezentacija projekta „Mokro polje“ i kanalizacionog rešenja koje je primenjeno u Novom Miloševu za posetioce iz zainteresovanih opština koje žele da primene slično rešenje na svojoj teritoriji. Gosti su obišli i samo postrojenje, gde su se uverili kako izgleda proces prečišćavanja otpadnih voda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari