Evropska komisija za pomoć i razvoj civilnog društva iz Brisela je kroz regionalni projekat odobrila sedam miliona evra nevladinim organizacijama u Crnoj Gori, zbog čega je u Bijelom Polju održan sastanak kako bi se ustanovile potrebe za usmjerenje tih sredstava. Sastanak je organizovala švedska međunarodna organizacija „Sipo Internacional“, koju su predstavljali konsultanti Stevo Muk i Goran Đurović.

Đurović je kazao da je za usmjerenje dobijenih sredstava veoma bitno kakvi su odnosi između lokalne samouprave, Vlade i Skupštine Crne Gore sa nevladinim organizacijama. „Takođe, treba sagledati i kakva je zakonska regulativa za rad nevladinih organizacija, kakvi su njihovi problemi, prepreke, koji su to seminari, obuke u smislu izgradnje daljih kapaciteta nevladinog sektora, kako bi sredstva u ukupnom iznosu od sedam miliona eura bila na što bolji način iskorištena“, kaže Đurović.

On naglašava da su sastanci ovakve vrste organizovani i po ostalim opštinama Crne Gore i da će kao rezultat tih sastanaka proisteći dokument koji će dati sliku trenutnog stanja razvoja nevladinih organizacija u Crnoj Gori, ali i preporuke šta bi to trebalo da se uradi ubuduće. Đurović navodi da nevladine organizacije, kako u Bijelom Polju, tako i u drugim gradovima Crne Gore ulažu puno energije i truda u svoj rod. „Na žalost, rezultati nijesu onakvi kakvi bismo željeli da budu. Ima puno dobrih inicijativa od strane nevladinih organizacija, ali još uvijek nije postignuto puno razumijevanje između organa lokalne samouprave i nevladinih organizacija“, kaže Đurović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari