Opština Pirot će u narednoj godini izdvojiti sredstva za zapošljavanje deset lekara u tom mestu, izjavio je predsednik opštine Pirot Vladan Vasić.


– Bez obzira što će njih desetoro finansirati lokalna samouprava, oni će imati sva prava kao i drugi lekari. Pet lekara će raditi u Opštoj bolnici, a pet u Domu zdravlja. To je naš konkretan doprinos smanjenju broja nezaposlenih lekara – kazao je Vasić.

Tokom prošlonedeljne posete Pirotu, ministar zdravlja Zoran Stanković izjavio je da će Ministarstvo podržati inicijativu opštine Pirot o smanjenju broja nezaposlenih lekara u Pirotu i zapošljavanju deset lekara u idućoj godini.

„Ministarstvo zdravlja će s Fondom zdravstvenog osiguranja i lokalnom samoupravom definisati sve elemente oko prijema ovih lekara. To je dobar put da ovi mladi ljudi dođu do posla i zadrže se u ovoj sredini“, rekao je Stanković.

Prema poslednjim podacima Filijale NSZ, u Pirotu ima 35 nezaposlenih lekara, koji čekaju na posao oko četiri godine. Direktorka Doma zdravlja u Pirotu Vesna Janković rekla je da ta ustanova prijemom novih lekara želi pre svega da unapredi zdravstvenu zaštitu seoskog stanovništva u pirotskoj opštini i ojača hitnu medicinsku službu.

„Veliki broj sela je obuhvaćen zdravstvenom zaštitom, ali imamo 28 sela u kojima lekar Doma zdravlja ide jednom u dve nedelje, što nije dobro i nije dovoljno“, kazala je Jankovićeva. Ona je dodala da se planira otvaranje još dve stalne ambulante, uz postojeće četiri, i da se uvede još jedna terenska ekipa. On je naveo da će u narednih pet godina biti penzionisan 21 lekar specijalista te opšte bolnice i da bi bilo dobro da se prime mladi lekari, kojima će biti brzo odobrene specijalizacije.

Potrebni specijalisti

Vršilac dužnosti direktora Opšte bolnice u Pirotu Radovan Ilić je kazao da je pre dve godine zaposlen poslednji lekar u toj zdravstvenoj ustanovi i da bolnica ima potrebu za novim kadrovima. Ilić je naglasio da je zapošljavanje lekara koje će opština finansirati preko Fonda zdravstvene zaštite za bolnicu privremeno rešenje, jer su toj ustanovi potrebni specijalisti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari