Osim odlaganja početka rada i optužbi o stranačkom zapošljavanju, priču o užičkom zatvorenom bazenu, koji je svečano otvorila prethodna vlast pre tri meseca iako taj objekat nije bio završen, a aktuelna vlast nikako da ga pusti u upotrebu, „začinio“ je novi problem – kako izmeniti status ustanove Veliki park u javno preduzeće kome je gradski bazen poveren na upravljanje i time zaposliti nove radnike?


Tim objektom gazduje gradska Ustanova za održavanje i korišćenje sportskih objekata Veliki park, ali kako je planirano da se na bazenu zaposle novi radnici, a uredbom Vlade Srbije iz 2010. nije dozvoljeno novo zapošljavanje u lokalnoj administraciji i ustanovama, gradska vlast je smislila način da reši taj problem, tako što će toj ustanovi promeniti status u javno preduzeće.

Zamršena pravna priča o Velikom parku počela je odlukom skupštinske većine da se ta ustanova ukine 31. decembra 2012. godine, što je trebalo da bude početni pravni osnov za osnivanje javnog preduzeće istog naziva. Međutim, to javno preduzeće još nije osnovano, pa je Skupština grada u utorak, kako bi sprečila pravni vakum, izmenila tu odluku u kojoj je navedeno da se status ustanove Velikom parku ne ukida od tog dana, već od datuma upisa Javnog preduzeća Veliki park u registar privrednih društava, što bi tek trebao da usledi.

– Mesec dana ne postoji ustanova Veliki park, a nije osnovano novo javno preduzeće, jer nisu pripremili dokumentaciju koja može da bude prihvaćena u Agenciji za privredne registre. To je otvorilo niz pitanja – kako funkcioniše Veliki park i kakav je status zaposlenih u tom periodu? Ako aktuelna vlast nije znala da osnuje javno preduzeće, kako će raspolagati njegovom budućom imovinom – zapitao se Jovan Marković, predsednik opozicione DS i bivši gradonačelnik, a potom istakao da je ta stranka pre mesec dana upozoravala vlast da način na koji se menja status Velikog parka nije dobar.

Predstavnici vlasti odbacuju tvrdnje da postoji pravni vakuum u radu Velikog parka, pa je Radovan Ristović (URS), gradski većnik, kazao da je zakonska procedura u potpunosti sprovedena i da ta ustanova nije ugašena, te da samim tim obavlja sve poslove iz svoje nadležnosti, ali da je potrebna izmena stutusa zbog povećanog obima posla, jer će, kako je rekao, gazdovati gradskim stadionom i bazenom.

Petar Vujadinović, načelnik gradske Uprave za poslove organa grada, opštu upravu i društvene delatnosti, kaže za Danas da u odlukama gradske skupštine nema propusta, niti je ona izazvala pravni vakum u radu Velikog parka.

– Odlukom Skupštine grada od 31. decembra 2012. nije ukinuta ta ustanova. Ta odluka je samo osnov za pokretanje postupka za brisanje ustanove iz registra privrednih subjekata – rekao je Vujadinović, a na pitanje zbog čega je onda bila potrebna izmena te odluke, on je odgovorio: – Zato što nismo podneli zahtev za pokretanje postupka brisanja ustanove iz privrednog registra. Da smo to učinili onda bi nastao pravni vakum. Tek posle izmene prve odluke, podneli smo takav zahtev. Novom odlukom produžen je samo rok statusa ustanove i to do dana kada će Veliki park biti upisan u registar privrednih subjekata kao javno preduzeće“.

– Za mesec dana ta ustanova je funkcionisala, a zaposleni nisu imali nikakvih problema i na vreme su im isplaćivane zarade. Kad dobijemo rešenje Agencije za privredne registre o osnivanju JP Veliki park, istog dana ćemo podneti i zahtev za ukidanje statusa ustanove – naveo je Vujadinović.

Broj radnih mesta

U Velikom, koji je na osnovu izmenjene odluke još uvek ustanova, zaposleno je 27 lica, na gradskom stadionu šest, na zatvorenom bazenu trenutno je angažovano 14 radnika, ali procena je da bi u tom objektu trebalo da radi od 27 do 32 radnika. Tako bi buduće javno preduzeće Veliki park trebalo da ima od trenutnih 47 do mogućih 60, odnosno 65 radnika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari