Kakva će biti savremena žena? 1Foto: Matea Milošević/Univerzitetska biblioteka "Svetozar Marković"

List Pravda je na današnji dan pre 80 godina pisao o tome kako će se, tada kroz 20 godina, pojaviti novi, savremeni tip žena. Istog dana, list Vreme je pisao kako čovečanstvu nema spasa ukoliko se ne odrekne mesa.

Nekada su, ali i danas, žene bile zadužene za kućne poslove, poput čišćenja, kuvanja, čuvanja i vaspitanja dece.

Kakva će biti savremena žena? 2
Foto:Screenshot/Digitalna.nb.rs.

Prema pisanju ovog lista to će se promeniti 1960. godine, kada će na scenu nastupiti novi tip žena.

Taj tip savremene žene, voziće automobil, baviće se sportom poput boksa, postaće pilot.

Od 1910. godine, pa do četrdesetih, nastale su velike promene u životu zena. One više nisu samo „ukras“ kuće u kojoj žive, one su postale takmac muškarcu.

Moderna žena je otkrila svoju snagu, vrednost i na taj način je otresla sa sebe tutorstvo muškarca.

Muškarci mozda žale za prošlim vremenom kada su se žene starale za sve poslove u domaćinstvu, ali avaj.

Nekada su majke svojim ćerkama davale lutke, male šporete, kao da ih spremaju za budućnost, dok danas majke svoje ćerke uče tome kako negovati lepotu.

Ženska deca danas ne maštaju o vitezovima na belim konjima, već se svesno pripremaju za budućnost.

Kako se navodi u tekstu, buduće generacije devojaka biće bolje, otpornije, dobijaće drugačije vaspitanje, ali i to da se one ipak moraju vaspitati u duhu starog morala. Taj stari duh morala je kao zakon prirode, bez njega ništa ne vredi.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

O temi vegetarijanske ishrane u Srbiji se pisalo i 1941. godine u listu Vreme.

Kakva će biti savremena žena? 3
Foto:Screenshot/Digitalna.nb.rs.

Udruženja vegetarijanaca su četrdesetih postojala u zemljama poput Francuske i Nemačke, kao i u drugim evropskim zemljama, ali je takođe postojalo i Udruženje vegetarijanaca u Beogradu, koje je bilo jedno od najmanjih udruženja.

Prema pisanju lista, bolesni Beograđanin je otišao kod lekara koji mu je savetovao da pređe na vegetarijanski način ishrane, jer će tako svoj organizam dovesti u red, i pokazao mu podatke koji ukazuju na to da čovečanstvo ide ka propasti ukoliko se ne odrekne mesa.

Tih godina je u glavnom gradu bilo oko 400.000 stanovnika, od kojih su samo 100 bili vegetarijanci. Tada je u Beogradu bilo oko 2.000 udruženja, različitih usmerenja, ali je malo njih ispovedalo parole poput „Meso je puno otrova koji razaraju organizam“.

Udruženje vegetarijanaca je u svoj program unelo parolu koja se svodi na vraćanje prirodi. Smatralo se i da su vegetarijanci duže živeli od onih koji su konzumirali meso.

Ono što je u to vreme jedan vegetarijanski pokret u Beogradu uspeo, bilo je stvaranje polu-vegetarijanskog restorana, iako je njihova želja bila stvaranje pravog vegetarijanskog restorana.

Više o tome možete čitati na sajtu Narodne biblioteke.

List Danas svakoga dana prelistava glavne vesti na današnji dan pre 80 godina, tačnije 1941. godine. Predmet analize su dnevni listovi Vreme i Pravda, koji danas ne postoje. Ideja jeste da se čitaoci vrate u prošlost, da sa vremenske distance vide kako su izgledale vesti, ali i kako su novinari, pa i sami sugrađani, razmišljali u Srbiji u turbulentnom periodu između dva rata i pred sam početak Drugog svetskog rata. Pored političkih vesti, objavljivaćemo i društvene, ekonomske, ali i vesti iz domena zabave i sporta.

Projekat je realizovan u saradnji i uz materijal iz digitalne arhive Narodne biblioteke Srbije i Univerzitetske biblioteke „Svetozar Marković“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari