Subotici je potrebno svratište 1Privremeno prihvatilište, foto: Fejsbuk stranica Crvenog krsta Subotice

Grad Subotica će u ovoj godini pokušati da obezbedi novi objekat u koji bi se izmestilo Privremeno prihvatilište za beskućnike. Na taj način bi se stvorila mogućnost i za pružanje usluge svratišta.

Privremeno prihvatilište u Subotici ove zime je radilo od 23. decembra do 21. februara kad je u njemu zbrinuto ukupno 10 najugroženijih građana bez krova nad glavom, od kojih su troje proveli samo jednu noć u prihvatilištu.

O potrebi dužeg rada, odnosno o otvaranju usluge svratišta, Ilija Đukanović, član Gradskog veća zadužen za oblast socijalne zaštite i zdravstva, kaže za Danas da lokalna samouprava razgovora sa nadležnima iz Centra za socijalni rad i gradskom organizacijom Crvenog krsta kao nosiocima u realizaciji ove usluge.

Prema njegovim rečima, prvi korak bi bio obezbeđivanje novog objekta, budući da postojeći na adresi Gajeva 50, u kojem Privremeno prihvatilište radi tokom zimskih meseci, pripada mesnoj zajednici i ne može da se koristi duži vremenski period.

“Lokalna samouprava će u ovoj godini staviti akcenat na obezbeđivanju drugog objekta, odnosno izmeštanju usluge Privremenog prihvatilišta na drugu lokaciju koja će u potpunosti biti opremljena za pružanje usluge Privremenog prihvatilišta, a samim tim i otvaranje mogućnosti da novi objekat pruži uslugu svratišta za najugroženije sugrađane”, kaže Đukanović.

Na ovaj način bi se, kako dodaje, stvorila mogućnost da Privremeno prihvatilište radi tokom zimskih meseci, a u periodu lepšeg vremena na istoj lokaciji pruža uslugu svratišta koju bi mogle da koriste i druge kategorije ugroženog stanovništa.

“Zbog toga je svratište na nivou plana i potrebna nam je dodatna analiza, a nova lokacija se intenzivno traži i trenutno je prioritet da nađemo novi objekat za Privremeno prihvatilište”, dodaje Đukanović.

Ukoliko bi došlo do otvaranja svratišta, njegov rad mogao bi da podrži Crveni krst Subotice jer, kako za Danas objašnjava sekretar Siniša Trajković, ova gradska organizacija raspolaže kompletnom logistikom koju inače obezbeđuje svake godine za rad Privremenog prihvatilišta.

“Možemo takav objekat opremiti krevetima, obezbediti ishranu za potencijalne korisnike, tople napitke, sredstva za ličnu higijenu, garderobu, da ti ljudi imaju gde da dođu, da se odmore, okupaju i nešto pojedu”, kaže Trajković.

Za rad Privremenog prihvatilišta ove godine je gradskom budžetu opredeljeno 500.000 dinara, a kako dodaje član Gradskog veća zadužen za oblast socijalne zaštite i zdravstva, otvaranje svratišta koje bi radilo duže od Privremenog prihvatilišta iziskivalo bi dodatna finansijska sredstva, kao i dodatno angažovanje stručnih radnika Centra za socijalni rad i volontera i zaposlenih u gradskoj organizaciji Crvenog krsta.

Tačan broj potencijalnih korisnika zahteva dodatnu analizu

“Broj korisnika usluge Privremenog prihvatilišta u ovoj i prethodnoj godini iznosio je najviše šest lica u jednom danu. Ovo je mnogo manji broj u odnosu na prethodne godine kada se u Privremenom prihvatilištu nalazilo i do 25 naših sugrađana. U toku godine Centar za socijalni rad pruža podršku u okviru svojih nadležnosti i upućuje najugroženije sugrađane u domski smeštaj i hraniteljske porodice. U svakom slučaju, otvaranje usluge svratišta zahteva dodatne razgovore sa svim relevantnim subjektima i analizu stanja o potencijalnom broju korisnika”, poručuje Ilija Đukanović.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari