Kalemegdan i tvrđavu godišnje obiđe više od dva miliona posetilaca, radnici obezbeđenja svakodnevno opominju na bezbednost 1Foto FoNet Marko Dragoslavić

Iako na Kalemegdanskoj tvrđavi postoje čuvari koji dežuraju danonoćno, pa i table sa upozorenjima na opasnost, jedanaestogodišnje dete teško je povređeno kada je u subotu uveče palo sa Kalemegdanske tvrđave, a desetak dana ranije nastradao je muškarac koji je pao sa 20 metara visine.

Zid uz šetalište najčešće služi za sedenje, sunčanje ili kao staza sa boljim pogledom. Još samo jedan korak za dobar snimak.

Nekada baš to može da bude kobno, jer Kalemegdan nije samo park.

Nataša Tomić iz Javnog preduzeća „Beogradska tvrđava“ i park „Kalemegdan“ kaže da je prostor od oko 60 hektara pod video-nadzorom, kao i da radnici obezbeđenja 24 sata obilaze teren.

„Kompleks je pokriven sa 67 kamera visoke rezolucije, kao i sa fizičko-tehničkim obezbeđenjem koje je konstantno prisutno i obilazi prostor“, kaže Tomić.

Gotovo da nema dana kada nekog od posetilaca ne opomenu.

„Ukoliko primete da neko sedi na zidinama i smatraju da je to nebezbedno, bilo da je to mlađa ili starija populacija, oni priđu i opomenu“, kaže sagovornica RTS-a.

Ističe da, ukoliko, radnici obezbeđenja vide da se neko penje na eksponate – bilo da su to mala deca ili odrasli – njihova je obaveza i da usmere i obaveste posetioce da to nije bezbedno za njih ni za druge.

Najčešći uzrok nesreća – ljudska nepažnja

Padova i povreda gotovo svake godine ima i na Petrovaradinskoj, Smederevskoj, Niškoj, Pirotskoj tvrđavi.

Neki kompleksi su, iz bezbednosnih razloga, povremeno bili i zatvarani za posetioce.

Negde deci do 14 godina nije dozvoljen ulazak bez roditelja.

Nadležni kažu da je uprkos tablama i znacima upozorenja u najvećem broju slučajeva uzrok nesreće ljudska nepažnja. Zato je oprez neophodan.

Inače, park Kalemegdan i tvrđavu godišnje obiđe više od dva miliona posetilaca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari