Inicijativa američkog milijardera Tima Drejpura da Kalifornija bude podeljena na šest država mogla bi da se nađe na glasačkim listićima 2016. godine, s obzirom na to da je ovaj biznismen nedavno u Sakramento odneo 1,3 miliona potpisa. Taj broj čak prevazilazi potrebnih 807.615 potpisa za ustavni amandman koji bi omogućio glasanje.


Drajper bi rado Kaliforniju podelio u šest odvojenih eniteta koji bi imali svoje ustave, vlade i verovatno zastave. On veruje da bi takva podela rešila probleme s kojima se suočava Kalifornija i donela veću odgovornost. Predložene države su: Džeferson, koji bi sadržao „Emerald trougao“ – Mendicino, Triniti i Humbolt; Severna Kalifornija, dom vinarije, predgrađa i sadašnje prestonice, Sakramenta; Centralna Kalifornija, odakle dolazi većina proizvoda; Zapadna Kalifornija, sa Holivudom, Diznilendom i Los Anđelesom; Južna Kalifornija, topla i suva granica sa Meksikom; i bogata Silikonska dolina.

„Šanse da ovo prođe su ravne nuli“, ističe za Gardijan profesor prava na Univerzitetu Berkli Džon Ju. Ako bi Drajperova inicijativa završila na referendumu i ukoliko bi je podržala većina birača Kalifornije na putu bi mu se našla još jedna prepreka – savezna vlada. Ustav SAD zahteva zakonodavnu saglasnost same države, ali i Kongresa za stvaranje nove države, spajanje dve ili formiranje neke druge tvorevine.

„Ovo je jedna od onih stvari koja neće proći, s obzirom na to šta bi to značilo za zastupljenost u Senatu. Naime, to bi ušestrostručilo moć Kalifornije u tom telu“, ukazuje Ričard Hasen, profesor prava na Univerzitetu Irvin. Demokratski strateg Stiv Maviljo formirao je grupu protiv Drajperove inicijative.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari