Mitrovčani će, sudeći po novoj skupštinskoj odluci, uskoro moći račune za grejanje da plaćaju na sasvim drukčiji način nego dosad. Odlukom o uslovima i načinu snabdevanja toplotnom energijom, koja je usvojena na sednici SO krajem avgusta, na bitno drukčiji način su regulisana važna pitanja vezana za ovu oblast.

Mitrovčani će, sudeći po novoj skupštinskoj odluci, uskoro moći račune za grejanje da plaćaju na sasvim drukčiji način nego dosad. Odlukom o uslovima i načinu snabdevanja toplotnom energijom, koja je usvojena na sednici SO krajem avgusta, na bitno drukčiji način su regulisana važna pitanja vezana za ovu oblast. Odluka propisuje ne samo način isporuke, održavanje opreme, već i pravila o radu distributivnog sistema, priključenja, kvalitet grejanja, merenje potrošnje i druge uslove za one koji se greju na daljinsko grejanje.
Najveća promena u aktuelnoj odluci odnosi se na način merenja potrošnje i plaćanje. Dosad je većina potrošača mesečne račune dobijala prema veličini prostora, a ubuduće, nakon ugradnje kalorimetara, plaćaće koliko ko potroši. Prema rečima zamenika predsednika SO dr Nenada Lemajića, ovakva mogućnost omogućuje kvalitetnije, sigurnije i jeftinije snabdevanje toplotnom energijom i daje mogućnost štednje.
– Važno je da se plaćanje na ovaj način omogući velikom broju domaćinstava koja se greju na toplotnu energiju da potrošeno mere i da mogu da kalkulišu. U relativno kratkom roku, čim JKP Toplifikacija iznađe tehničke mogućnosti, oko 700 od ukupno tri hiljade domaćinstava moći će da pređe na ovaj sistem i da sami odlučuju koliko će trošiti toplotne energije – kaže Nenad Lemajić.
Direktor Toplifikacije Srđan Kličković podseća da se ova odluka donosi nakon deset godina važenja stare odluke.
-Konačno smo dobili novu odluku, koja donosi niz novina za potrošače. U narednom periodu stvorićemo uslove da potrošači imaju kalorimetre i da plaćaju daljinsko grejanje prema isporučenoj toplotnoj energij, a ne kao dosad po kvadratima. Postiji nekoliko načina da se ovo praktično sredi, ali posle odluke treba da se donese tarifni sistem – kaže Kličković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari