Federelane rezerve SAD smanjile su juče kamatne stope na istorijsku vrednost „virtuelne nule“ pošto je Amerika pribegla drastičnoj akciji u borbi za sprečavanje recesije i deflacije. Vrednosti akcija Volstrita skočile su nakon što su Federalne rezerve, moćna Centralna banka SAD, šokirale tržišta smanjenjem kamatnih stopa ionako niske vrednosti od jedan odsto na vrednost između nule i 0,25 odsto.

Ta inicijativa bez presedana u borbi protiv krize koja preti da preraste u depresiju iz 30-ih godina prošlog veka daleko je prerasla skromnije smanjenje stope za pola poena na 0,5 odsto koliko su predviđali stručnjaci.

Agresivne mere će povećati pritisak na Banku Engleske, koja je kritikovana za sporo reagovanje u aktuelnoj globalnoj krizi, da sprovede dalekosežniju akciju za potporu britanske ugrožene ekonomije. Nudeći mračne procene za brzo pogoršanje američkih uslova, Fed su nam obećale sve raspoložive instrumente u svojoj kampanji da se spreči propast ekonomije kakva je bila za vreme depresije. Osim toga što je snizila zvanične kamatne stope, Fed su uložile napore da za američke potrošače i kompanije smanje šire komercijalne troškove zajmova, obećavajući da će zvanične stope držati na izuzetno niskom nivou neko vreme.

Za sprovođenje još jedne posebne mere Fed su rekle da će napraviti ogromne otkupe hipotekarnog duga od američkih banaka i grupa koje daju zajam da pokušaju da umanje nedostatak stambenih zajmova koji doprinosi nekontrolisanom padu cena američkih stambenih nekretnina. Centralna banka takođe će razmatrati da sprovede još radikalnije inicijative da bi bila sigurna da su komercijalne kamatne stope snižene preko mehanizma što većeg otkupa obveznica američke vlade.

Fed su svoje inicijative obrazložile predstavljanjem mračne slike američke ekonomije. One su ukazale na pad javne potrošnje, poslovnih investicija i proizvodnje američkih fabrika. Situacija na finansijskim tržištima još uvek je zategnuta, a uslovi za uzimanje zajmova još uvek strogi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari