Ujedinjeno Kraljevstvo bilo je pitanje za slamanje srca. Ovo je stvar važnog pragmatizma – tako je britanski premijer Dejvid Kameron odgovorio na pitanje Bi-Bi-Sija da li bi mu se srce slomilo ako bi država napustila Evropsku uniju. Kameron je, uoči nedavnog referenduma o nezavisnosti Škotske, izjavio da bi mu srce bilo slomljeno ako bi se Britanija raspala.


Upitan kako bi izlazak iz EU uporedio sa bolom koji bi osetio da se Škotska otcepila, Kameron je odgovorio da su mu osećanja „oko hiljadu puta snažnija prema Ujedinjenom Kraljevstvu“ nego prema EU, preneo je Telegraf.

Januara ove godine Kameron je obećao referendum o izlasku Britanije iz EU 2017, ako pregovori o položaju te zemlje ne bi bili uspešni. Kao uslov i za moguće pregovore i za referendum Kameron je postavio da njegova Konzervativna stranka na izborima 2015. osvoji apsolutnu većinu.

Laburisti, ali i Liberalne demokrate, koji su partneri konzervativaca u sadašnjoj vladi, protive se politici garantovanja referenduma 2017. Ove dve partije pristaju na referendum jedino u slučaju daljeg prenošenja suvereniteta sa država članica na EU.

Očekuje se, prema pisanju Telegrafa, da će Kameron danas na partijskoj konferenciji predstaviti plan da Britanija dobije veću kontrolu nad svojim granicama i veća ovlašćenja da ograniči migracije iz EU.

„Šta je najbolje za naše Ujedinjeno Kraljevstvo. Kako da postignemo najbolji dogovor za Britaniju. Prema tome imam snažna osećanja“, rekao je juče Kameron. Britaniji treba bolje mesto u Uniji, rekao je i dodao: „Budimo iskreni. Ona sada što se nas tiče ne funkcioniše kako treba.“

„Mislim da su potrebni novi pregovori (Britanije i EU) koji će rezultirati garancijama o jedinstvenom tržištu, tačkom na sve tešnju uniju, boljim garancijama za imigraciju, rešenjem mnogih problema koje Britanci vide u EU“, rekao je britanski premijer.

Ograničenje prava ekstremistima

Britanska ministarka unutrašnjih poslova Tereza Mej predložila je juče da se uvedu nova ovlašćenja na osnovu kojih bi ljudima sa ekstremističkim stavovima bilo zabranjeno da se pojavljuju na televiziji ili pišu po društvenim mrežama čak i ako time ne krše zakon, prenosi Beta. Mej je na konferenciji Konzervativne partije rekla da će ako ponovo dobije većinu u parlamentu na izborima 2015, ta stranka uvesti ovlašćenja za ometanje ljudi koji „šire otrovnu mržnju“. Prema tom predlogu, policija bi mogla tražiti sudsku naredbu za ometanje „štetnih aktivnosti“ ograničavanjem kretanja pojedinaca i sprečavanjem da govore u javnosti ili da pišu tekstove na internetu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari