Britanski premijer Dejvid Kameron naglasio je prilikom prve posete Indiji da ne smeju biti tolerisane pretnje od terorizma koje dolaze iz država kao što je Pakistan. „Sjedinjene Države i Velika Britanija nedvosmisleno su poručile Pakistanu da ne može promovisati terorizam“, kazao je predsednik vlade u Londonu posle sastanka sa indijskim biznismenima.

Predsednik vlade u Londonu istakao je da su Indija i Britanija ujedinjene u patnji koju nanosi terorizam sa prostora Pakistana. „Pedeset dvoje ljudi stradalo je pre pet godina u terorističkom napadu u Londonu, dok smo u novembru 2008. sa užasom posmatrali krvavi pir terorista u Mumbaju, kada je stradalo mnogo ljudi“, izjavio je Kameron. Britanski premijer takođe je obećao da će njegova država nastaviti da se bori protiv grupa kao što su talibani, koje predstavljaju kočnicu za postizanje mira u Avganistanu.

Dobri poznavaoci prilika ocenjuju da je Kameron na taj način podržao stavove indijske vlade i da njegove reči neće biti po volji Pakistanu. Ilustracije radi, Gardijan tvrdi da postoji mogućnost od izbijanja diplomatskog rata Londona i Islamabada. Nasuprot tome, portparol Dauning strita kazao je da Kameron nije optužio pakistansku vladu da izvozi terorizam. „Premijer nije rekao da je vlada Pakistana sponzor terorizma, već da mora da učini više kako bi porazila terorističke grupe“.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari