Prva poseta Dejvida Kamerona Beloj kući od stupanja na funkciju šefa britanske vlade biće verovatno okončana zajedničkim saopštenjem da su odnosi dveju zemalja „dobrog zdravlja“, predviđanja su bivšeg britanskog ambasadora u Vašingtonu Kristofera Mejera. Prema njegovim rečima, poseta će sasvim sigurno biti završena frazom „specijalni odnosi“ koju je prvi put upotrebio Vinston Čerčil kako bi opisao jedinstvenu bliskost dve zemlje nakon zajedničke pobede u ratu 1945. U proteklih 60 godina takve izjave obeležile su gotovo svaki susret između britanskog premijera i američkog lidera. No, za razliku od svojih prethodnika, Kameron neće pristati na status Obamine“ pudlice, tačnije na specijalne donose ukoliko oni nisu u interesu Britanije.

Prema rečima, Mejera, SAD su danas najvažniji saveznik Britanije. Ekonomske, vojne i obaveštajne veze sa Amerikom i jače su i šire od bilo koje druge nacije na svetu. „Kako mi nedavno reče jedan američki bankar, London i Njujork, finansijski centri dveju zemalja, toliko su blisko vezani da bi ih trebalo posmatrati kao jedan grad“, navodi bivši britanski diplomata u Vašingtonu.

U Britaniji, međutim, trenutno u javnom mnjenju vlada mišljenje da je Obama antibritanski nastrojen te da je krajnje vreme da se obave poslednji obredi ne bi li se poboljšali odnosi. Pojedini stručnjaci čak smatraju da je trenutak da Britanija pritisne dugme za resetovanje u svojim odnosima sa Amerikom, ali tako da nacionalni interesi ne smeju da budu žrtva sentimentalne retorike specijalnih odnosa. Analitička javnost ističe da pristup koji je zagovarao nekadašnji premijer Toni Bler mora biti „zakopan“ jednom za svagda. U vreme Blera, bliski odnosi sa SAD postali su sami po sebi cilj. Oni su dostigli takav nivo da se bivši premijer nije usuđivao da izazove predsednika Buša ili Klintona kada je reč o pitanjima od vitalnog značaja za Britaniju u strahu da bi to narušilo dobre odnose.

Među najvažnijim temama razgovora dvojice lidera biće Avganistan i spor sa Britiš petroleumom povodom izlivanja nafte u Meksički zaliv, oba pitanja koja imaju kapaciteta da nanesu ozbiljnu štetu Obaminom rejtingu. Njegova popularnost je, prema poslednjim istraživanjima, pala na 40 odsto a rašireno je uverenje da će na novembarskim parlamentarnim izborima demokrate izgubiti većinu u Predstavničkom domu. Obami je neophodna podrška Kamerona i Britanije koja ima 10.000 trupa u Avganistanu gde se razmatra nova strategija koja treba da ubedi američke birače da predsednik dobro zna šta radi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari