Britanski premijer Dejvid Kameron sutra stiže u prvu posetu Sjedinjenim Državama otkako je preuzeo tu funkciju, što će prema mišljenju dobrih poznavalaca prilika biti izuzetna prilika za predsednika vlade u Londonu da skupi nove političke poene na domaćoj i međunarodnoj sceni. „Kameron će imati koristi od susreta sa najmoćnijim čovekom sveta, američkim predsednikom Barakom Obamom“, piše Gardijan.

S druge strane, britanski list ocenjuje da Obama ne pridaje veliki značaj susretu sa gostom iz Londonu, jer ga trenutno najviše brine činjenica da gubi popularnost. „Za Obamu, to će biti samo još jedno ćaskanje sa šefom neke evropske države“. Ipak, analitičari su saglasni da će mediji na Zapadu budno motriti na svaki pokret i reč dvojice sagovornika, budući da je ponovo aktuelna priča o „specijalnim odnosima“ Britanije i SAD.

Očekuje se da će glavne teme razgovora u Beloj kući biti situacija u Avganistanu i svetska ekonomija, teme o kojima postoje razmimoilaženja u stavovima zvaničnika iz Londona i Vašingtona. U tom kontekstu, navodi se da Obami nije po volji Kameronov plan o povlačenju britanskih trupa iz Avganistana u narednih pet godina, kao i tenzije koje postoje između SAD i Evrope kada je reč o ekonomskoj politici.

Američki predsednik je već upozorio evropske države da ne povlače ishitrene poteze, ali pojedine vlade na Starom kontinentu nisu želele da slušaju takve savete. Britanija je za razliku od SAD odlučila da usvoji rigorozne mere štednje, što je takođe dovelo u pitanje tradicionalno partnerstvo dveju zemalja. Istovremeno, predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Baroso ocenio je da Sjedinjene Države i EU moraju da uspostave još bolju saradnju, jer „transatlantske veze nisu dostigle svoj potencijal“.

Učenje na Obaminim greškama

Prema mišljenju britanske analitičarke Pegi Nunan, Kameron bi trebalo da uči na Obaminim greškama, budući da je deo američke javnosti nezadovoljan rezultatima njegove dosadašnje vladavine, naročito kada je reč o ekonomiji i reformama zdravstvenog sistema. „Ne bi trebalo imitirati Obamu, jer se ispostavilo da odluka predsednika SAD da posveti celu prvu godinu svog mandata sprovođenju reformi u oblasti zdravstva nije donela korist njegovim sunarodnicima, koji su usredsređeni na ekonomiju“, smatra Nunanova.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari