Meštani leskovačkih sela Živkova, Pečenjevca i Lipovice, koja se prostiru u blizini magistrale, mesecima upozoravaju nadležne u Upravi policije da nemaju mira od drumskih krstarica, odnosno kamiondžija, koji tuda prolaze kako bi izbegli plaćanje putarine na autoputu M75 kod Doljevca!
Kamiondžije se iz pravca Vranja isključuju sa magistrale kod Kopašnice, a ako dolaze sa severa Srbije, autoput napuštaju kod Doljevca i potom se kreću regionalnim putevima ili tzv.

Meštani leskovačkih sela Živkova, Pečenjevca i Lipovice, koja se prostiru u blizini magistrale, mesecima upozoravaju nadležne u Upravi policije da nemaju mira od drumskih krstarica, odnosno kamiondžija, koji tuda prolaze kako bi izbegli plaćanje putarine na autoputu M75 kod Doljevca!
Kamiondžije se iz pravca Vranja isključuju sa magistrale kod Kopašnice, a ako dolaze sa severa Srbije, autoput napuštaju kod Doljevca i potom se kreću regionalnim putevima ili tzv. starim autoputem, koji vijugaju leskovačkom kotlinom. Tako kamiondžije, zavisno od nosivosti vozila, uspevaju da uštede i do 1.500 dinara!
Seljani pomenutih, ali i drugih sela, neumorni su. Preostalo im je da se žale ,,sami sebi’’, jer, kako kažu, njihove žalopojke dopiru do nadležnih kao glas usamljenika u pustinji. Ono što je u ovoj neveseloj priči posebno tužno jesu saobraćajne nesreće kojih ima gotovo svakoga dana, jer je regionalni put sada preopterećen, a posebna opasnost vreba u noćnim časovima i kada je nevreme.
U Pečenjevcu kažu da preti opasnost da se pod težinom kamiona sruši gvozdeni most, koji se nalazi u blizini škole, sagrađen inače daleke 1927. godine. U tom slučaju saobraćaj između dva dela sela, ali i leskovačke i susednih opština, bio bi mesecima u prekidu!
Ovim putnim pravcem kreću se i kamioni čija je nosivost 12 i više tona, iako im je strikno zabranjeno da koriste tu deonicu, što je jasno obeleženo i saobraćajnim znacima. Ipak, moćne kamiondžije pokazuju da se ne boje saobraćajne policije, a meštani tvrde da ih niko i ne kažnjava!
Zoran Nikolić, upravnik JKP ,,Putevi Vranje’’, kolektiva koji brine o nekoliko stotina kilometara regionalnih putnih pravaca u Jablaničkom okrugu, ističe da su kamiondžije upropastile i deo asfaltnog puta, jer on jednostavno nije u stanju da prihvati tako teška vozila. Nikolić smatra da takve bahate vozače treba neizostavno kažnjavati, jer da ne poštuju propise i nanose nemerljivu štetu ne samo na putnoj privredi, nego i meštanima koji žive u stalnom strahu.
Nekoliko meštana Pečenjevca kaže da se gvozdeni most uvija pod teretom kamiona, dok vozači jure ,,kao da su ludi’’. Mogu stradati i deca koja idu u školu udaljenu pedesetak metara od reke, odnosno mosta koji moraju da pređu.
U Mesnoj zajednici Pečenjevce doneli su odluku da se ,,pod hitno’’ uvede ulično osvetljenje i nadležni postave ,,ležećeg policajca’’, barem u blizini mosta, odnosno škole, ali su dobili odgovor da to nije u skladu sa propisima, jer je u pitanju regionalni putni pravac!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari