Kamp "Košnica prijateljstva" ugostila mališane na Begečkoj jami: "Učimo se pre svega drugarstvu i poverenju" 1Foto: UG Košnica

Sportsko-ekološki kamp „Košnica prijateljstva“ po 18. put u parku prirode „Begečka jama“, održava se ove nedelje do 11 avgusta.

Ovaj kamp okuplja mališane iz programa za decu bez roditeljskog staranja, onu koja žive u nepovoljnim socioekonomskim uslovima ili su u sistemu hraniteljskih porodica.

Ove godine biće jedna smena, odnosno sva deca će biti zajedno na Jami nedelju dana. Tu su drugari iz Dečijeg sela u Sremskoj Kamenici, deca sa Kosova i Metohije i deca iz programa za jačanje porodice. Njih ukupno sedamdesetoro, od šest do trinaest godina.

Miljana Vasilić iz organizacionog tima „Košnice“ i studentkinja Fakulteta tehničkih nauka kaže da je za decu i ove godine organizovano niz radionica.

– Pored kreativnih, imamo i edukativne radionice kojih je ovaj put najviše, ali i muzičke radionice gde pravimo instrumente, radionice nemačkog i engleskog jezika. Popodne su plesne i lutkarske radionice. Deca uvežbavaju lutkarsku predstavu koji će da odigraju za svoje drugare u subotu uveče. Oni najviše vole slobodne aktivnosti u vodi, plivanje i kupanje. Organizujemo za njih, uz sve mere predostrožnosti i obuku vožnje kanuima i SUP daskama. Ove godine imamo i zip lajn preko cele Jame tako da zabave ne fali – rekla je Vasilić.

Na foto radionicama deca uče kako napraviti što bolju digitalnu fotografiju, ali i video materijal. Od onoga što snime i slikaju, na kraju će biti montiran video retrospektive čitavog kampa.

Pred spavanje, svako veče, organizovana je predstava ili bioskop na otvorenom.

– Prvo veče je bilo veoma uzbudljivo, svi su bili ushićeni što su stigli i nisu baš mogli da spavaju. Tako da smo danas krenuli sa druženjem veoma rano, oko pola šest, ne voljom nas volontera, nego dece. Ali već danas oni će dobro da se umore, dan im je ispunjen aktivnostima, tako da verujem da će večeras spavanje biti duže – dodaje Vasilić.

Kamp "Košnica prijateljstva" ugostila mališane na Begečkoj jami: "Učimo se pre svega drugarstvu i poverenju" 2
Foto: UG Košnica

Volonteri za decu organizuju i izviđačku radionicu, gde uče osnove snalaženja u prirodi, a poslednje veče rezervisano je za dečiju tombolu. Svako će da izvuče broj koji će da mu donese igračku, pribor za školu ili predmet za svakodnevnu upotrebu.

Ipak, ono na čemu najviše rade sa decom, kako kažu volonteri, je učenje poverenju i drugarstvu.

Na kampu je 35 volontera iz raznih zemalja sveta, od Holandije do Bugarske.

Goran Sinadinović volonter koji vodi decu sa prostora Kosova i Metohije ističe da nije stigao broj dece koji je planiran, neki roditelji su odustali zbog dešavanja u opštini Parteš.

– Trebalo je da bude četrdesetoro dece sa Kosova i Metohije iz opštine Štrpce, Vitana i Parteš. Nažalost, zbog dešavanja u selu Pasjane, gde je kosovska policija privela nekoliko ljudi, pojedini roditelji su odustali od kampa, pa smo ih doveli tridesetdvoje. Vozili smo se desetak sati, prvo smo pokupili decu iz ovih opština, pa krenuli put Begečke jame. Stigli smo umorni, ali evo danas je već kupanje, što deca najviše vole i onaj pravi osećaj kampa sa svim mogućim aktivnostima. Stigli smo sinoć da odgledamo i predstavu i deca su bila oduševljena – izjavio je Sinadinović.

Za mnogu ovu decu sa Kosova i Metohije, druženje na Begečkoj jami je vrhunac leta. Sinadinović već 17 godina učestvuje u ovom kampu i za njega ima samo reči hvale.

Kamp "Košnica prijateljstva" ugostila mališane na Begečkoj jami: "Učimo se pre svega drugarstvu i poverenju" 3
Foto: UG Košnica

– Ovde imate decu koja su prvi put izašla iz enklava, to je njima bukvalno prvi put da vide realan svet, u kome nema nekih zabrana ili straha. Njima kao i svakoj deci najviše fali sloboda, odnosno sloboda kretanja i to je prva i najbitnija stvar. Neki klinci se vraćaju ovde i po nekoliko puta. Moram da se zahvalim ljudima iz „Košnice“, ovde smo tolike godine i uvek nam izađu u susret, tu su za svu ovu decu kad god zatreba i mimo kampa – nastavio je Sinadinović.

Priča o ovom jedinstvenom letnjem kampu počela je sada već odmakle 2004. godine kada je grupa od šest volontera organizovala kampovanje za šesnaestoro dece i Dečijeg sela u Sremskoj Kamenici.

Želja je bila jedna. Da i ovi mališani, poput njihovih vršnjaka, leti negde odu i provedu vreme u zabavi i kupanju.

Druženje u prirodi, kampovanje, razne spotske, kreativne i edukativne radionice, ubrzo su od „Košnice“ napravile omiljeno mesto, kako za decu tako i za volontere.

Kamp "Košnica prijateljstva" ugostila mališane na Begečkoj jami: "Učimo se pre svega drugarstvu i poverenju" 4
Foto: UG Košnica

Sada nije retkost da kroz kamp leti prođe oko sto mališana i četrdesetak volontera iz svih krajeva sveta.

Poslednji dan na kampu je i najtužniji, jer sledi rastanak, pa tada redovno padaju i suze. Do sledeće godine i novog druženja.

Uvek potrebni: Odeća i igračke

Organizatori kampa kažu i da ukoliko neko želi da donira igračke i odeću za decu, može to učiniti lično i doneti u Begečku jamu ili ih kontaktirati preko društvenih mreža i njihove stranice Košnica.org. Takođe, pozivaju sve građane da dođu sa decom i provedu jedno prijatno i nezaboravno veče ili dan u kampu. Donacije dobijaju obično od kompanija, hranu im sprema Predškolska ustanova „Radosno detinjstvo“, a prostor u ovoj prirodnoj oazi obezbeđuje Javno vodoprivredno preduzeće „Vode Vojvodine“.

Više informacija iz Novog Sada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari