Hilari Klinton i njeni bliski savetnici saopštili su sponzorima iz demokratskih redova da će bivša prva dama, državna sekretarka i senatorka ući u predsedničku trku najverovatnije u aprilu, ranije nego što se očekivalo, što će umanjiti neizvesnost u njenoj partiji i omogućiti joj da pojača kampanju za sakupljanje donacija. Mnogi iz njenog tabora su bili za to da Klintonova uđe u predsedničku trku tek na leto. Demokratama će sada pasti kamen sa srca, budući da znaju da će se bivša prva dama, senatorka i državna sekretarka sigurno kandidovati na izborima.

Komitet za politička delovanja (PAC) koji je lojalan Klintonovoj imao je poteš koća sa sponzorima koji nisu hteli da izdvoje sredstva dok ne budu sigurni da će ona učestvovati u izbornoj trci. Od Klintonove se očekuje da se osvrne na brojna goruća pitanja, uklju- čujući i to kako sprečiti napredovanje ekstremista Islamske države na Bliskom istoku. Kako se saznaje iz pouzdanih izvora, navode agencije, jedan od lidera kampanje će najverovatnije biti Džon Podesta, koji je bio za to da Klintonova ne objavljuje kandidaturu pre leta, a koji se u januaru povukao s mesta visokog savetnika u Beloj kući. Mnogi demokratski aktivisti su rekli da očekuju da početak kampanje bude žestok, što se definitivno neće dogoditi, tvrde analitičari, dok joj se ne priključi i bivša prva dama SAD.

Kako navode njeni bliski saradnici, Klintonova ne žuri sa objavom kandidature najviše zbog toga što je konkurencija za predsedničke nominacije u njenoj partiji veoma slaba. Većina anketa pokazuje da je Klintonova u velikoj prednosti u odnosu na svog potencijalno najvećeg rivala, potpredsednika SAD Džoa Bajdena. Prema rečima gradonačelnika Londona Borisa Džonsona, Klintonova (67) mu se prošlog meseca žalila na privatnom sastanku na trajanje predsedničkih kampanja u SAD. Tokom predsedničke kampanje 2008. jednom prilikom u Nju Hempširu je govorila o tome koliko su predsedničke kampanje iscrpljujuće, te se žalila na nedostatak sna, preteranu zavisnost od brze hrane i nemogućnost za fizičku aktivnost. „Kada bih ja u ovome učestvovao, budući da sam prošli put video kroz šta kandidati prolaze, definitivno bih odlagao ulazak u trku koliko god mogu“, rekao je Dag Goldman, koji je bio glavni sponzor kampanje predsednika SAD Baraka Obame, a koji sada živi u San Francisku. U ovoj fazi predsedničke kampanje 2008. Klintonova je već uveliko bila kandidat.

Kako se saznaje iz pouzdanih izvora, navode agencije, Klintonova se nada da će za kampanju sakupiti više od milijardu dolara, što je bio i jedan od razloga da u predsedničku trku uđe ranije nego što je prethodno bilo planirano. Poređenja radi, Obamina predsednička kampanja 2012. koštala je 716 miliona dolara. Jedno od gorućih pitanja tokom kampanje može biti i to što je nedavno odjeknula vest da su na račun porodič- nog fonda Hilari Klinton iz inostranstva pristizali milioni dolara za vreme njenog mandata kao državne sekretarke SAD, što je, kako se navodi, bilo u sukobu interesa, budući da je bila zadu- žena za američku spoljnu politiku prema zemljama koje su slale finansijska sredstva.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari