Kanadski kanu pravi se u Banatu i vozi Tamišem 1Foto: grad zrenjanin

Meštanin Banatskog Despotovca Velibor Mitrić počeo je pre četiri godine da ručno pravi tradicionalni kanadski kanu i to je radio potpuno samouk.

Do sada ih je napravio 17 i plasira ih na inostrano tržište a u njegovoj radionici trenutno se nalaze jedan završen kanu i jedan u fazi izrade.

Za izradu jednog primerka potrebno mu je dva meseca rada, oko 250 radnih sati, i ovaj zanat sada mu obezbeđuje i egzistenciju.

“Kanu je u Kanadi ikona, tamo postoji i muzej kanua i ovim poslom počeo sam da se bavim upravo gledajući emisije kako to Kanađani rade. Kanu izrađujem od prirodnih materijala, posebnih vrsta drveta, i on je jako lagan, dugačak je 4,70 metara, a težak svega 34 kilograma“, objašnjava Velibor Mitrić.

Nedavno ga je posetila delegacija grada Zrenjanina kojoj je predstavio svojih ruku delo.

Ova svojevrsna atrakcija može predstavljati turističku ponudu, složili su se prisutni u razgovoru sa zrenjaninskim gradonačelnikom, jer vredni i samouki Despotovčanin napravio je i mini kamp na Tamišu.

„Osim izrade i prodaje, uspeo sam da ostavim sebi četiri čamca, za potrebe malog kanu kampa koji sam napravio na Tamišu. Posetioci mi već dve godine dolaze na veslanje i mogu slobodno da kažem da ja jedini u ovom delu Evrope posedujem takve kanue za veslanje, govorim o tradicionalnim kanuima, ne o plastičnim koji uglavnom voze ljudi na rekama u Srbiji”, objašnjava Mitrić.

On dodaje da je cena jednog ručno napravljenog kanua nekoliko hiljade evra, što jeste značajna cifrna za domaće kupce.

„Cena im je oko 3.000 evra, što za naš budžet nije malo, ali u inostranstvu je plasman dobar“, završava Mitrić.

Više vesti iz ovog grada čitajte na sledećem linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari