Kanal u Vrbasu u nikad gorem stanju: Građani najavljuju proteste i bojkot proizvoda najvećeg zagađivača 1Foto: Pokret za sve nas

Zagađenje Velikog bačkog kanala u Vrbasu dostiglo je alarmantne nivoe, kažu za Danas iz „Pokreta za sve nas“ iz Vrbasa.

U oktobru 2021. godine, građani Vrbasa su se pobunili protiv zagađenja VBK pre svega, kako su tvrdili, od strane Fabrike ulja i biljnih masti „Vital“.

Organizovana je peticija „Zaustavimo masovno trovanje stanovnika Vrbasa i Velikog bačkog kanala (VBK)“ u kojoj je prikuljeno više od 220 potpisa.

Peticija je kako kaže Nenad Tešić, iz pomenutog Pokreta, dostavljena lokalnoj samoupravi i nadležnim ministarstvima, ali ništa nije desilo od tada, situacija je kroz ove tri godine postala samo gora.

Decenijama unazad, kako ističe, ova kompanija neprekidno izliva ogromne količine otpada iz svoje proizvodnje direktno u kanal, ugrožavajući ekosistem i zdravlje lokalne zajednice.

Oko VBK živi više od 100.000 stanovnika. Šezdeset godina se zagađuje, a tri decenije govori se o njegovom čišćenju.

Zagađenje, osim Vrbasa, koji je najugroženiji, trpe i žitelji Crvenke, Kule, Srbobrana i Bečeja.

– Iako je „Vital“ najavio izgradnju prečistača otpadnih voda i smanjenje zagađenja, građani su izrazili sumnju u efikasnost tih mera. Situacija se dodatno pogoršala jer su se neprerađene industrijske vode neprekidno ispuštale u kanal, što je rezultiralo sve većim zagađenjem. Peticiju su potpisali ne samo stanovnici Vrbasa, već i gastarbajteri iz cele Srbije, kao i iz Nemačke, Švedske i SAD-a. Očajnički smo tražili rešenje problema, jer je zagađenje kanala postalo neizdrživo – rekao je Tešić, dodajući da je pomenuta fabrika ulja i biljnih masti i dalje glavni zagađivač.

Ističe, da su nadležne institucije pasivne,  dok je stanje gore nego ikad ranije.

Kako objašnjava, očajnički je potrebno da nadležne institucije hitno reaguju i preduzmu konkretne korake kako bi zaustavile dalje zagađenje, dok građanima kaže, ne ostaje ništa drugo nego da ponovo organizuju proteste.

Kanal u Vrbasu u nikad gorem stanju: Građani najavljuju proteste i bojkot proizvoda najvećeg zagađivača 2
Kanal u Vrbasu, foto: Pokret za sve nas

Ovaj Pokret pokrenuo je i kampanju bojkota Vitalovih proizvoda.

– U situaciji kada kompanije poput Uljare Vital pokazuju potpunu nebrigu prema ekologiji i zdravlju građana koji žive uz kanal, neophodno je preduzeti odlučne korake. Jedan od načina da se izvrši pritisak na kompaniju i natera je da preuzme odgovornost za svoje postupke je bojkot njihovih proizvoda. Samo kada počnu da gube profit, kompanije će shvatiti ozbiljnost situacije i početi da se ponašaju ekološki odgovornije prema okolini, prirodi i građanima koji žive uz kanal – izjavio je Tešić.

Sa druge strane, uz pomoć novca iz Evropske unije u Vrbasu je izgrađen centralni prečistač otpadnih voda za domaćinstva. Građani tako dobijaju i veće račune jer plaćaju i prečišćavanje vode, dok industrijska postrojenja i dalje bez ikakvog tretmana ispuštaju otpadne vode u kanal.

U „Vitalu“ su ranije rekli da rade na izgradnji primarnog prečistača za skidanje masnoća do nivoa fekalnih voda koje bi se upuštale u kanalizaciju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari