Kancelarija za KiM: Hapšenje Srbina na Bistričkom mostu pokušaj Kurtija da izazove novu krizu 1foto FoNet Aleksandar Barda

Kancelarija Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju ocenila je danas da su hapšenja Srba motivisana političkim razlozima i da predstavljaju pokušaji kosovskog premijera Aljbina Kurtija da izazove novu krizu. Kosovska policija juče je saopštila da je na Bistričkom mostu priveden Srbin iz Zvečana L. D, zbog učešća u incidentima ispred zgrade zvečanske opštine maja prošle godine.

Kancelarija je navela u saopštenju da je L. D. radnik carine na administrativnom prelazu Jarinje i da je više od godinu dana svakodnevno prolazio tim putem i normalno se kretao severom Kosova i Metohije, dodaje se da je priveden „kada Prištini odgovara novo podizanje tenzija“.

„Jasno je da Kurti nastavkom terora, koji po pravilu primenjuje tokom razgovora o mogućnosti nastavka dijaloga, želi da isprovocira Srbe na KiM i dodatno eskalira situaciju na terenu i pobegne od svojih obaveza u dijalogu“, piše u saopštenju.

Dodaje se da niko nije odgovarao za ranjavanje Dragiše Galjka ispred opštine Zvečan koga su policajci Rosu sa dva metka pogodili u leđa i da nije u redu hapsiti Srbe iz Zvečana koji su „protesovali zbog okupacije“.

U maju prošle godine više hiljada Srba okupilo se kod opštinske zgrade u Zvečanu, ispred koje su bile stacionirane snage Kfora, i tražilo povlačenje specijalne kosovske policije iz te zgrade, kao i povlačenje sa funkcije gradonačelnika Iljira Pecija koji je sa ukupno 114 glasova izabran na izborima koje su Srbi bojkotovali.

Tada je došlo do sukoba, odjeknulo je tridesetak šok bombi, Kosovska policija je upotrebila vatreno oružje, Kfor suzavac, iz mase su poletele kamenice, a više od 30 osoba je povređeno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari