Kancelarija za KiM: Presuda za ubistvo Ivanovića ima za cilj kriminalizaciju Srba na Kosovu i Metohiji 1foto EPA-EFE/ANDREJ ČUKIĆ

Presuda kojom je četvoro Srba osuđeno u Prištini na 22 godine zatvora za umešanost u ubistvo Olivera Ivanovića, politički je motivisana i instruisana kako bi se dodatno kriminalizovao srpski narod na Kosovu i Metohiji, a sve sa ciljem da Priština sakrije pravu pozadinu i izvršioce tog zločina, ocenila je danas vladina Kancelarija za Kosovo i Metohiju.

U saopštenju se navodi da je presuda doneta „bez konkretnih dokaza, pod snažnim političkim i medijskim pritiskom iz Prištine“ a da je optuženim Srbima „presuđeno i pre samog suđenja“.

„Zbog čega je izricanje presude tempirano baš na Vidovdan, za najveći praznik za srpski narod na Kosovu i Metohiji, ako ne da bi Priština stvorila novu predstavu za javnost i ponovo se obrušila na Srbe? Odavno je poznato da za Srbe na Kosovu i Metohiji nema ni prava ni pravde i da važi da ih kadija i tuži i sudi, što i današnja presuda pokazuje“, saopštila je Kancelarija.

Osnovni sud u Prištini osudio je Marka Rošića, Nedeljka Spasojevića, Dragišu Markovića i Žarka Jovanovića za umešanost u ubistvo Olivera Ivanovića, dok su Silvana Arsović i Rade Basara oslobođeni optužbi.

Marko Rošić je osuđen na deset godina zatvora i novčanu kaznu od 10.000 evra, a Nedeljko Spasojević na četiri godine i šest meseci zatvorske kazne i 4.500 evra, prenose kosovski mediji.

Dragiša Marković je oslobođen za krivično delo „otkrivanje službene tajne“, a proglašen je krivim za krivično delo u saizvršilaštvu za „zlouptorebu službenog položaja“ i osuđen je na četiri godine zatvora i novčanu kaznu od 1.500 evra.

Žarko Jovanović je dobio četiri godine zatvora zbog krivičnog dela u saizvršilaštvu za „zloouptebu službenog položaja“, a kriv je i za „neovlašećno vlasništvo, kontrolu i posedovanje oružja“, saopštio je sudija Valjon Kurtaj.

Silvana Arsović, nekadašnja sekretarica Olivera Ivanovića je oslobođena optužbi, kao i Rade Basara za koga je utvrđeno da u vreme izvršenja krivičnog dela „teško ubistvo“ Olivera Ivanovića nije bio na Kosovu.

Izricanju presude nisu prisustvovali optuženi, već samo njihovi branioci.

Suđenje optuženima za pomaganje u ubistvu Olivera Ivanovića počelo je u julu 2021. godine, dve i po godine nakon ubistva.

Specijalno tužilaštvo je menjalo optužnicu tri puta, a ona se nije odnosila na izvršioce i nalogodavce.

Oliver Ivanović je ubijen 16. januara 2018. godine ispred sedišta svoje stranke u severnom delu Kosovske Mitrovice.

Sahranjen je u Aleji zaslužnih građana u Beogradu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari