merdarefoto BETAPHOTO/SAŠA ĐORĐEVIĆ

S. Z. iz Beograda uhapšen je sinoć na administrativnom prelazu Merdare dok je putovao na Kosovo i Metohiju kako bi učestvovao na Memorijalnom fudbalskom turniru u selu Staro Gracko kod Lipljana, uoči obeležavanja 25 godina od masakra 14 srpskih žetelaca, saopšteno je iz Kanacelarije za Kosovo i Metohiju.

„Umesto da Priština i Aljbin Kurti hapse i procesuiraju počinioce ovog monstruoznog zločina nad Srbima, za koji niko do dana današnjeg nije odgovarao, oni privode Srbina koji se uputio da na sportskom događaju oda poštu nastradalima. Reč je o turniru koji se svake godine upriličuje kako bi se održao spomen na ovaj tragični događaj“, navodi se u saopštenju.

Njemu je odmah obezbeđena besplatna advokatska pomoć, a trenutno se nalazi u policijskom zadržavanju od 48 časova.

On je priveden pod izgovorom da je na društvenim mrežama širio sadržaj koji se ne dopada vlastima u Prištini i kritikovao takozvanu Oslobodilačku Vojsku Kosova zbog čega mu se na teret stavlja navodno širenje rasne i verske mržnje.

„Dok u Prištini veličaju teroristu i zlikovca Fatona Hajrizija koji je upucao srpskog policajca na dužnosti, dok prištinski funkcioneri otvoreno prete Srbima, dok ubice Srba za brojne masovne i individualne zločine na Kosovu i Metohiji šetaju slobodno, Priština privodi Srbe zbog snimaka na društvenim mrežama? Očekujemo da se međunarodna zajednica angažuje na ovom slučaju i snagom autoriteta i mandatom misija spreči da Srbin postane nova žrtva režima u Prištini samo zato što je iskazao svoj stav i slobodu govora“, zaključeno je u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari