Iz službenih prostorija zaštitnika građana na Novom Beogradu, koje su obijene u noći između četvrtka i petka, odneto je 20 računara i druga vrednija oprema. Zaštitnik građana Saša Janković kaže za Danas da se baza podataka o pritužbama građana i podacima o ličnosti nije nalazila u prostorijama koje su obijene.

– Pre više od godinu dana doneli smo odluku da se pritužbe građana zbog neobezbeđenosti naših prostorija primaju u Palati Srbija – ističe Janković.

Prostorije ombudsmana nalaze se u prizemlju stambene zgrade, iznad garaža stanara i nemaju obezbeđenje.

– Iako odluka u radu stručne službe predviđa da institucija zaštitnika građana ima policijsko obezbeđenje, MUP nije obezbeđivao naše prostorije, jer prema njihovim rečima za to nije bilo uslova, a za privatno obezbeđenje nije bilo novca u budžetu – napominje Janković.

On dodaje da je trebalo da prostorije zaštitnika građana budu preseljene u zgradu Vrhovnog suda Srbije, ali se tamo uselio Visoki savet sudstva, iako je rešenje za tu adresu imao zaštitnik građana.

Danas nezvanično saznaje da prema proceni policije ombudsman nije bio ugrožen, pa mu zbog toga nije ni dodeljeno obezbeđenje. Čak ni ombudsman, prema izvoru Danasa, nije od policije tražio obezbeđenje. Kako je objašnjeno, ukoliko Janković bude tražio policijsko obezbeđenje, MUP će mu ga dodeliti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari