Kandidat za glavnog tužioca Kosova zatražio ocenu ustavnosti postupka 1Foto: EPA-EFE/PETRIT PRENAJ

Kandidat za glavnog tužioca Kosova Šćipdon Fazliu podneo je danas žalbu Ustavnom sudu kojom je zatražio ocenu ustavnosti postupka tog procesa.

„Zahtevom smo osporili proceduru izbora za mesto glavnog tužioca, odnosno odluke 212. sednice Tužilačkog saveta Kosova od 6. aprila 2022. godine“, napisao je na fejsbuku advokat Fazljiua, Fljakom Sulejmani.

Fazliu tvrdi da je Tužilački savet Kosova, tokom procesa izbora za mesto glavnog tužioca, povredio Ustavom zagarantovana prava podnosioca zahteva, odnosno pravo na pravično i nepristrasno suđenje, pravo na pravni lek, pravo na jednakost pred zakonom, pravo glasa i učešća, pravo na sudsku zaštitu prava iz Ustava Kosova, kao i druga prava definisana zakonom i međunarodnim konvencijama.

U trci za poziciju glavnog tužioca bili su: Armend Hamiti, Blerim Isufaj, Kujtim Muniši, Luljzim Sulejmani i Ščipdon Fazliu, a Tužilački savet Kosova (TSK) je jednoglasno glasao za Blerima Isufaja za novog glavnog tužioca.

Ovoj odluci TSK-a, primedbama na postupak izbora glavnog tužioca su se usprotivili ambasade SAD i Nemačke kao i predstavnici civilnog sektora koji su bili deo nadgledanja procesa.

Predsednica Kosova Vjosa Osmani koja treba dekretom da imenjuje novog glavnog tužioca to još uvek nije učinila i najavila je da će sprovesti konsultacije sa predstavnicima civilnog društva koji su pratili proces kao i sa drugim zvaničnicima i osobama za koje smatra da mogu doprineti rešenju tog pitanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari