Američke demokratske nade za predsedničku nominaciju Hilari Klinton i Barak Obama razmenili su juče optužbe povodom Obamine fotografije koja kruži Internetom. Fotografija objavljena na vebsajtu Dradž riporta prikazuje Obamu odevenog u tradicionalnu somalijsku odoru tokom posete Keniji 2006.

Američke demokratske nade za predsedničku nominaciju Hilari Klinton i Barak Obama razmenili su juče optužbe povodom Obamine fotografije koja kruži Internetom. Fotografija objavljena na vebsajtu Dradž riporta prikazuje Obamu odevenog u tradicionalnu somalijsku odoru tokom posete Keniji 2006. Na vebsajtu se navodi da je za objavljivanje fotografije glavni krivac član tima Hilari Klinton, mada se iz tog tabora samo čuju negiranja da su oni odgovorni za objavljivanje fotografija.
Fotografija prikazuje Obamu, čiji je otac rodom iz Kenije, s belim turbanom na glavi i u dugačkoj haljini iste boje kako se poklanja starešini na severoistoku Kenije. Povodom ove fotografije oglasio se lično Obama u kratkom intervjuu za jedan radio iz Teksasa, ističući: „Mislim da se narod Amerike ražalostio kada je video ovakav način vođenja politike“.
Analitičari kažu da je fotografija objavljena u veoma važnom trenutku u kampanji, što je potez koji je Obamin tim ocenio kao ofanzivan. Dejvid Pluf, menadžer Obamine kampanje, optužio je pomoćnike Hilari Klinton za vođenje „najsramnije ofanzive sejanja straha koja je mogla da se vidi od početka kampanje“. Optužbe je lično odbacila Megi Vilijams, menadžerka kampanje. „Ako tim Baraka Obame želi da ukaže da su fotografije njihovog lidera u somalijskoj odeći podmetnute radi izazivanja podela, onda bi oni trebalo da se srame. Hilari Klinton je nosila tradicionalne odore mnogih zemalja koje je posetila i te fotografije su javno objavljivane“.
Dok temperatura raste uoči važne trke u Ohaju, bivša prva dama u govoru u Vašingtonu optužila je Obamu da mu nedostaje iskustvo u spoljnoj politici. Klintonova je ukazala da je njenom rivalu, ukoliko bude izabran za predsednika, neophodno „uputstvo za rukovođenje spoljnom politikom“ kako bi sačuvao zemlju bezbednom. Analitičari kažu da je Klintonovoj neophodno da pobedi na narednim izborima u Ohaju i Teksasu 4. marta kako bi ostala u trci za demokratsku nominaciju.
Nekoliko istraživanja javnog mnjenja u državama u kojima se održavaju naredni preliminarni izbori pokazuju da Hilari zaostaje za Obamom. Senator iz Ilinoisa prvi put vodi u Teksasu, prema istraživanju CNN, sa 50 odsto nasuprot 46 odsto. Obama je u poslednjih nekoliko nedelja uzastopno osvojio 11 izbora i sada važi za favorita za predsedničku nominaciju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari