Sučeljavanje demokratskih senatora Baraka Obame i Hilari Klinton u televizijskoj debati prošle noći u Ostinu, pokazalo je da su gledišta dvoje političkih rivala veoma bliska. Analitičari navode da su konačno svi videli s kojim se teškoćama suočavaju demokratski birači. Obama i Kintonova su prvih pola sata debate praktično govorili o istim stvarima.

Sučeljavanje demokratskih senatora Baraka Obame i Hilari Klinton u televizijskoj debati prošle noći u Ostinu, pokazalo je da su gledišta dvoje političkih rivala veoma bliska. Analitičari navode da su konačno svi videli s kojim se teškoćama suočavaju demokratski birači. Obama i Kintonova su prvih pola sata debate praktično govorili o istim stvarima. „Ovo je oblast u kojoj se ja i senatorka Klinton slažemo, izjavio je Obama. Nešto kasnije njegova rivalka je dodala: „Senator Obama i ja imamo mnogo toga zajedničkog“.
Ukoliko su i neki birači bili neodlučni, nakon ove debate ništa im nije jasnije, niti mogu da procene koji kandidat je bolji izbor, navode analitičari. To je i razlog zašto je trka neizvesna, jer posredi je izbor između ličnosti a ne njihovih politika.
Dvoje kandidata su, međutim, ponudili različite pozicije kada je reč o pristupima novom vođstvu Kube. Na pitanje da li će biti spremna za sastanak s novim rukovodstvom na ostrvu, Klintonova je jasno rekla da će postaviti preduslove za bilo kakav sastanak. „Kao predsednik, bila bih spremna da sarađujem s novom kubanskom vladom, koja je konačno pokazala da se kreće ka promenama“. Obama je, međutim, izneo svoja ranija gledišta da će podjednako razgovarati s neprijateljima kao i s prijateljima, navodeći da promene vođstva na Kubi nude velike šanse.
Obama je u oblasti spoljne politike svoju pažnju usredsredio na svoje poene koje je osvojio protivljenjem invaziji na Irak, što je izazvalo gromki aplauz u studiju.
Ko je skupio veći broj poena u ovoj debati? Među analitičarima već postoje neslaganja, iako većina ističe da je to Obama. Drugi, pak, navode da ako se pogleda jednostavno samo debata, a ne istraživanja javnog mnjenja, ostaje utisak da je Klintonova bila malo bolja. Ukupni utisak jeste da je oboma pošlo za rukom da naprave „dobro veče“. Sledeće suočavanja dvoje kandidata jeste na preliminarnim izborima u Ohaju i Teksasu 4. marta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari