Penzioner Sveto Čolić (72) iz Loznice već 42 godine vozi bicikl, proizveden još 1943, za potrebe kopnenih diverzantskih jedinica nemačke armije u Drugom svetskom ratu. Dobio ga je na poklon od prijatelja Janoša Kušickog, Nemca poljskog porekla, sa kojim je radio u Nemačkoj, gde je 1967. godine kao radnik lozničke „Viskoze“ došao na specijalizaciju za rad na pumpama visokog pritiska u jednoj tamošnjoj fabrici.

Kušicki je bicikl zarobio pri kraju rata, kada je kao dobrovoljac sa britanskim trupama ratovao u Africi. Trofejni bicikl je potom preko Italije stigao u poraženu Nemačku, gde je posle završetka rata nastavio da živi Kušicki, da bi ga potom poklonio prijatelju Srbinu.

Sveto Čolić kaže da je za osam godina boravka u Nemačkoj, sa svojim prijateljem i stanodavcem, takođe pasioniranim ljubiteljem vožnje biciklom, prešao celu pokrajinu Baden Vitenberg, vozeći ponekad vikendom i deonice duže od 300 kilometara. Nakon povratka u Loznicu svakodnevno je na posao u „Viskozu“ išao biciklom, sve do penzionisanja 1989. godine. Svoje druženje sa omiljenim dvotočkašem, nastavlja i dalje kao penzioner, vozeći se skoro svakog dana do sedam kilometara udaljenog porodičnog imanja u selu Runjani. Automobil skoro da više nije ni koristio osim kada je s porodicom išao na duža putovanja.

– Otkako je kod mene, na njemu sam samo ugradio svetlo, menjao gume i jednom pedale, dok je sve ostalo kao kada je izašao iz fabrike – priča Sveto. Prema njegovoj slobodnoj proceni, za sve ove godine sa „diverzantom“ je prevalio preko 2,5 miliona kilometara. Na njemu je, kako kaže, preterao tone tereta, džakove cementa ili đubriva za zemlju.

Pre 25 godina umalo nije ostao bez svog bicikla. Pozajmio ga je ocu da ode do pijace gde mu je dvotočkaš ukraden. Policija je uspela brzo da nađe bicikl, a od tada ga nikome ne pozajmljuje. Iako su mu za njega nudili nove najskuplje modele, Sveto nikada nije želeo da se odvoji od starog bicikla, jer ga podseća na godine provedene u Nemačkoj i druženje sa prijateljem Janošem Kušickim, koji više nije među živima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari