“Kao nikada do sada”: Velika zainteresovanost mladih Subotičana da leto provedu radeći 1Foto: J. Patarčić/Danas

“Omladinci su zaista zainteresovani kao nikada do sada. Gledajući tri godine unazad, sve više nam se povećava zainteresovanost za rad preko zadruge, ali nikad više nego ove godine”, kaže za Danas Natalija Đurković, administrativna radnica u Omladinskoj zadruzi “Ekonom” u Subotici.

Prodaja sladoleda, rad u kafićima ili buticima, pakovanje proizvoda, lepljenje etiketa, široka je ponuda poslova koje mladi Subotičani mogu da rade preko leta kako bi sebi obezbedili dodatni džeparac.

Kako objašnjava Natalija Đurković, mladih koji su voljni i žele da rade ima na pretek i sami se javljaju na oglašene poslove koje prate putem društvenih mreža.

“Verovali ili ne, najaktivniji su oni od 16 i 17 godina. Dolaze te nove generacije koje žele da rade i eto, to je sad nešto pozitivno”, kaže Đurković.

“Sad smo došli do toga da nema dovoljno posla. Nekoliko godina unazad nismo imali radnike da pošaljemo, a sad nemamo posla da zaposlimo sve zainteresovane omladince. Rade oni po nedelju-dve, ali nismo uspeli sve da ih angažujemo”, dodaje ona.

Prema njenim rečima, retko ko je od učenika i studenata imamo tu sreću da “ugrabi” posao koji će moći da radi tokom celog leta.

Uglavnom su to zamene, na kojima su angažovani dve do tri nedelje, a ponekad i dan-dva ukoliko se radi o utovaru i istovaru robe ili arhiviranju.

Međutim, ono što je zanimljivo, jeste da se mladi ne ustezaju ni da rade teže, fizičke poslove.

“Momci koji idu u teretanu, koji se bave sportom, njima je lakše da odu da istovare kamion i da zarade, nego da idu da treniraju. Tako da, imamo momaka koji su zainteresovani baš za takve poslove i tu se, naravno, dobro i zaradi”, kaže Đurković.

“Kao nikada do sada”: Velika zainteresovanost mladih Subotičana da leto provedu radeći 2
Foto: J. Patarčić/Danas

Kada je u pitanju zarada, naša sagovornica kaže da je ove godine povećana, pa se satnica kreće od 250 do 450 dinara, mada je bilo i poslova na kojima su subotički omladinci mogli da zarade i do 500 dinara na sat.

“To zavisi od poslodavca, odnosno koliko poslodavac daje, ali i mi imamo cenovnike ispod kojih nećemo da idemo i znamo otprilike za koji posao koliko novca ide. U većini slučajeva, negde oko 350 dinara su satnice ove godine i to je odlično. Deca se i sama iznenade kada odrade nedelju dana, pa dođu po isplatu. I njima bude neverovatno koliko su zaradili”, ističe naša sagovornica.

Ipak, novac nije jedini motiv zbog kojeg se mladi odlučuju da leto provedu radeći, već postoje i drugi razlozi, dodaje Đurković.

“Da izađu iz kuće, da nisu na telefonima. Oni se tu i druže, pa dođe po pet-šest drugarica da lepe etikete. Dakle, nije samo novac motivacija, nego su oni tu, osim nekog vida zarade, našli i mogućnost da se druže, da stiču nova iskustva i svega tu ima”, zaključuje Natalija Đurković.

Da bi se učlanili u omladinsku zadrugu, učenici i studenti treba da imaju između 15 i 26 godina, kao i da prilože ličnu kartu.

Studentima je još potreban i indeks, dok je učenicima potrebna potvrda iz škole, a ukoliko su maloletni, i saglasnost roditelja.

Članarina iznosi 500 dinara i plaća se samo ukoliko se radno angažuju i to od prve ili druge isplate zarade.

Više vesti iz ovog grada čitajte na ovom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari