Dobar je posao (u)radio Saša Ilić za dve i po godine provedene na (pre poslednjeg povratka u Humsku) njemu stranoj poziciji levog krila, ali čini se da će tek u novoj sezoni biti svoj na svome. Brojne „lopte s očima“, kojima je kljukao saigrače iz veznog reda i momke koji su se smenjivali na mestu špica u, treneru Vladimiru Vermezoviću omiljenoj, formaciji 4-2-3-1 i dva gola na četiri prijateljska meča slute kapitenovu renesansu u ulozi organizatora igre, tik iza leđa napadača.


– Raspodela uloga je jasna. Treneri donose odluke, igrači ih sprovode u delo. Tako je i u mom slučaju. Kao što sam pre dve i po godine morao da se snađem na spoljnoj poziciji, na kojoj nikada u karijeri nisam igrao, tako se sada podrazumeva adaptacija na mesto centralnog veznog. S tom razlikom što se u toj novoj (staroj) ulozi osećam kao riba u vodi. Lakše i lepše mi je kada sam bliži golu i špicevima, pri čemu imam i ja češće priliku da šutiram. Nadam se da će i ekipa imati koristi od te prekomande – kaže tridesetčetvorogodišnji legendarni vođa, asistent i strelac crno-belih.

Vaš šef je na početku priprema rekao da vas, kao najstarijeg u ekipi, neće „gaziti“ poput mlađarije u timu. Odgovara li vam ta pošteda?

– Ne bih baš rekao da sam imao specijalan tretman. Nisam još propustio nijedan trening, a jedini sam koji je bio u protokolu sva četiri meča. Nisam protiv Aluminija, Viner Nojštada, Polaua i Zarje bio svih 90 minuta na terenu, ali sam uvek imao finu minutažu, pa kada se sve sabere ispada da sam na istome s ostalima. I neka sam. Zdrav sam, oran i dobro podnosim sve napore. A da je teško, jeste. Svima. Radi se baš udarnički, jer bez čvrstog temelja nema ni jakog krova.

Nepune četiri nedelje priprema i četiri pobede u duelima s ekipama raznolikog kvaliteta nedovoljni su za konačne sudove, ali dobra osnova za prve zaključke. Dakle, ide li „parni valjak“ u pravom smeru?

– Lepo ste rekli, rano je za velike reči. Pogotovo obećanja, koja i inače ne volim da dajem. U ovom trenutku najbitnije da nas zaobilaze problemi s povredama i da tim pobedama pumpamo samopouzdanje i jačamo ionako odličnu atmosferu, a ako bih već morao da napravim prvi presek urađenog, onda bih rekao da smo na dobrom putu. Polako sve leže na svoje mesto, a prvi takmičarski mečevi pokazaće da li nam i šta to još fali. Voleo bih da svi razmišljamo postupno, od utakmice do utakmice. I mi zaduženi za rezultate i klub i naši navijači.

Složićete se, ipak, da eliminacija Valete ne dolazi u pitanje?

– Za nekoga ko za cilj ima ulazak u Ligu šampiona ili Ligu Evrope podrazumeva se eliminacija prvaka Malte u drugom kolu kvalifikacija. Ali, u svetu današnjeg fudbala mora se protiv svakoga biti oprezan i ozbiljan. Prvo da skočimo, pa ćemo lako reći hop – smatra Ilić.

Danas s Videotonom

Srpski prvak danas će imati proveru s mađarskim Videotonom (18.30), a Sport klub obezbedio je direktan prenos ovog kao i preostala dva test meča, protiv austrijskog Šturma (sutra, 17.30) i Lokomotive iz Moskve (10. jul, 18.30).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari