Osim najveće dunavske elektrane, HE „Đerdap 1“ u opštini Kladovo u skorije vreme nalaziće se i solarna elektrana, prva ovakve vrste u Srbiji. Kao mesto za gradnju izabrano je 12 hektara u ataru sela Velesnica i to ne slučajno budući da je to potez na kome su se nekada nalazili vinogradi koji su davali vrhunski rod jer su imali dosta sunca.

Ideju ljudi iz preduzeća „Solaris Energy“ iz Kladova na adekvatan način ispratila je lokalna samouprava, kao i ProCredit banka, te je izgradnja prve solarne elektrane i praktično počela pripremom terena. Investicija se realizuje zahvaljujući specijalnoj kreditnoj liniji ProCredit banke, namenjenoj upravo ulaganjima u obnovljive izvore energije. Vrednost investicije iznosi oko 1,6 miliona evra.

– ProCredit banka nas prati sa svojih 75 odsto finansijskih sredstava, a lokalna samouprava je bila raspoložena da kroz plan detaljne regulacije uvrsti našu solarnu elektranu u Prostorni plan opštine i time ova elektrana postane deo sadržaja opštine Kladovo – izjavio je novinarima Miloš Kostić, direktor preduzeća „Solaris Energy“, objašnjavajući da će ova solarna elektrana imati ukupno dva bloka proizvodnih kapaciteta dva puta po 999 kilovata, a da prva faza podrazumeva izgradnju prvog dela od 999 kilovata.

Prepoznajući značaj ovakve investicije i ulaganje u obnovljive izvore energije, kladovska opština je efikasno odreagovala, smatra načelnik opštinske uprave Jovan Stingić.

– Uspeli smo da napravimo kontakt sa investitorom, što nije nimalo lako u ovo vreme u Srbiji, a zatim i da na brz i efikasan način izdamo građevinsku dozvolu i time olakšamo investitoru dalji put – kaže Stingić.

Buduća solarna elektrana na 2,5 hektara imaće instalirano 4.160 fotonaponskih panela pojedinačne snage 250 vati. Kako se planira, radovi na gradnji prvog od ukupno četiri bloka biće završeni u prvoj dekadi oktobra ove godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari