Dragan Vasiljković, poznatiji kao Kapetan Dragan, biće izručen Hrvatskoj, odlučio je juče Vrhovni sud Australije. Sednica na kojoj su sudije donele odluku trajala je petnaest minuta. Vasiljković će izručenje sačekati u pritvoru, koji mu je sud juče odredio.

Hrvatska je zahtev za izručenje kapetana Dragana podnela 2006., na osnovu optužnice za tri krivična dela – zbog zločina protiv ratnih zarobljenika i kršenja Ženevske konvencije o pravima ratnih zarobljenika, zbog zločina protiv civila, odnosno protiv humanosti i međunarodnog prava.

Prvostepeni sud je 2007. doneo pozitivnu odluku na koju je advokatski tim Vasiljkovića uložio žalbu o kojoj je odlučivao Federalni sud za Novi Južni Vels. Taj sud je 2009. odbacio zahtev Hrvatske, posle čega je formirana međuresorna grupa koja je australijskom državnom tužilaštvu dostavila sve podatke i argumente za izručenje. U međuvremenu, Vasiljkoviću su oduzeti australijski i srpski pasoš i uvedena mu mera ograničenog kretanja u Australiji.

Predsednica Vlade Hrvatske Jadranka Kosor izjavila je da odluka suda o izručenju Vasiljkovića pokazuje poverenje u hrvatski pravosudni sistem. Odluka je, prema rečima Kosorove, bila očekivana.

Ministar pravde Hrvatske Ivan Šimonović rekao je da je reč o „komplimentu hrvatskom pravosuđu da može objektivno i nepristrano donositi odluke“. „U australijskim pravnim krugovima očekivalo se da će odluka biti donesena za tri do šest meseci. Brza odluka je dokaz da je sud smatrao da je slučaj jasan“, rekao je Šimonović. Hrvatski ministar kazao je da odluku suda mora da potvrdi australijski ministar unutrašnjih poslova, na koju Vasiljković može da se žali. „Ipak, izručenje je sve izglednije“, zaključio je Šimonović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari