Kapitulacija je došla kasnije

Istorijski kontekst Filosofije palanke 1969.

Ostavite komentar


  1. Borba protiv „središnjeg srpskog kontinuiteta – nacionalizma.“ A nam je i tada i danas trebala borba protiv 700 godišnje despotske kulturne tradicije. Borba protiv „središnjeg srpskog kontinuiteta“ – despotizma!

  2. Milivoj Bešlin je jedan od nakoliko istinskih, aktivnih srpskih antifašista među istoričarima. Hrabar, nemoguće ga je demantovati, srpska javnost i srpsko društvo mu duguju zahvalnost.

    1. Veoma žalim što nisam mogao da taj dan provedem sa dragocenim i dragim ljudima u Ivanjici. Doktor Bešlin kontinurano drži upaljenu lanternu u (su)mračnoj Srbiji.

    2. Tekst je jednostran. Autor ne pominje raspuštanje organizacije SK na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Proces „trockistima“ i robijanje Jelke Kljajić Imširović. Progon osmoro profesora. Progon Mihaila Đurića. Progon Beograđana koji su se soludarisali sa rudarskim štrajkom u Kaknju. Tužno je čitati. Drago mi je što nisam slušao.

      1. Da išta znaš o tom periodu, znao bi da se ni jedan od tih događaja, koje pominješ, nije desio 1969. Sve si pomešao, pročitaj nešto malo o tome… A nisi ni shvatio poentu txta u kontekstu Filosofije palanke – dve struje modernističke i nacionalističke.

  3. Vidi se ocigledno da „borba protiv srpskog nacizma“ i dalje traje. Don Kihot i Sanco Pansa su imali vetrenjace, srpski autosoveni imaju „srpski nacizam“. Alal im kupus.

    1. Hajde zbog drugih, znam ja da si ti izgubljen slučaj. Slobodan Jovanović i Srpski kulturni klub su, počev od 1936. gdine pravili program etnički čiste velike Srbije i crtali mape. Taj program je konkretizovao general Mihailović (Stevan Moljević se nešto petljao ali je čovek skoro pa nebitan) i zato je postao minustar vojni u izbegličkoj Vladi KJ. Program na osnovu koga je Mihailović napisao Instrukciju 1941. godine i cirkularno je uputio svojim odredima, predvića „etnički čistu veliku Srbiju u granicama Srbije, Crne Gore, BiH, Kosova, najvećeg dela Hrvatske, Makedonije, delova Bugarske i delova Rumunije“. Takvu Srbiju je moguće napraviti samo genocidom, i to je prema Instrukciji iz 1941. godine i rađeno, posebno u zapadnoj Bosni sve vreme rata. Znači, rasna politika četničkog pokreta, odnos prema Jevrejima i Romima i izvršeni genocid jasno govore da je to bio, u kompletu, u celosti, naci-fašistički pokret, više nego Nedićev i Ljotićev zajedno. To što su oni pokušavali da to sakriju je drugo pitanje. Oni nisu uspeli, ali naši istoričari, revizioniszti, barem prema komentarima, za sada jesu.

      1. Ideja etnički homogenih država na području SFRJ uopšte nije loša, da je ostvarena posle I sv.rata i to bez megalomanije sa svih strana, uz što veću pravednost i neizbežna bolna preseljenja, danas bi nam svima na ovom području bilo bolje. Izbegli bismo nesreće iz II sv.rata i sve kasnije. Nemojte to odmah banalizovati prikazujući samo crtanje mapa, najveću megalomaniju oko toga i slično, sve po obrascu načina slikanja četnika u partizanskim filmovima.

      2. Da poverujemo da je „Milka“ Izgubljena u mapama i proglasavanju srpskog naroda „nacistickim“. Sta onda reci na danasnju Hrvatsku etnicki skoro ociscenu gde je sproveden pravi genocid za razliku od Srbije gde su genocid pocinili Nemci?
        Proglasavanje gradjanskog rata na Balkanu u drugom svetskom ratu za „genocid“ po danasnjim haskim kriterijumima mogu da rade samo totalno izgubljeni slucajevi ili oni vaspitani na Tudjmanovim „Bespucima povijesne zbiiljnosti“. Jos jednom alal vam kupus.

        1. Alal tebi kupus ako su ti Draža i Slobodan Jovanović Srpski narod. Da je Srpski narod bio nacistički, baš me zanima gde si kod mene pročitao, ali da je srpska skupština iz vremena posle 2000, ona koja je rehabilitovala nacistički pokret generala Mihaiovića i pakt sa Nemačkom kroz rehabilitaciju Cvetkovića i Karađorđevića, neofašistička to je činjenica. Da budemo do kraja jasni. Svako ko je digao dva prsta u Skupštini Srbije da se izjednače četnici i partizani je neofašista, kao što je svaki sudija koji je rehabilitovao koljače, neofašista i zlo za Srbiju. Na svu sreću Srpski nard je imao svoje komuniste. Imao je ko da mu obraz spašava, ali to ne znači da ne treba gledati istini u oči i reći da je srpski deo Vlade iz Londona na čelu sa Jovanovićem, a rukom generala Mihaiovića počinio genocid nad Bošnjacima 1941/1945. Isticanje te činjenice kod takvih kao ti izaziva neuračunjive reakcije, ali šta ja tu mogu. Samo kod srpskih neofašista to znači da se negira genocid nad Srbima u NDH. Ali, ovaj narod nije baš toliko tupav, to vam sve teže rolazi.

  4. Zalosno je to sto cu reci….Titova Jugoslavija je bila u odnosu na novonastale „drzave“ kolevka demokratije!

Ostavite komentar


Društvo

Naslovna strana

Naslovna strana za 31. jul 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Ognjen Radonjić, profesor

Iz Danasa u bolje sutra.