Ministar spoljnih poslova Bosne i Hercegovine Sven Alkalaj ocenio je da se bivši predsednik Republike Srpske Radovan Karadžić svojim ponašanjem u Haškom tribunalu ruga međunarodnom pravosuđu i naglasio da je za potpuni oporavak BiH i pomirenje na Balkanu neophodno da počinioci ratnih zločina budu kažnjeni.

To što on radi predstavlja sramotu za Hag i za žrtve najvećeg genocida u Evropi posle Drugog svetskog rata. Međunarodna zajednica mora preduzeti neophodne mere da se njegovo suđenje sprovede – rekao je Alkalaj u intervjuu za španski dnevni list Pais.

Alkalaj je rekao da su narodi u Bosni i Hercegovini već počeli da sarađuju, ali da je za potpuni oporavak zemlje i pomirenje na Balkanu neophodno da počinioci ratnih zločina budu kažnjeni.

– U Haškom tribunalu sudi se Bošnjacima, Hrvatima i Srbima. To nije proces protiv srpskog naroda, već protiv pojedinaca – konstatovao je šef bosanskohercegovačke diplomatije, dodajući da se stiče utisak da neki počinioci genocida imaju veća prava od žrtava.

Alkalaj je, takođe, kazao da su mnogi u Bosni razočarani zbog oslobađanja bivše predsednice Republike Srpske Biljane Plavšić, posle odsluženja dve trećine kazne za zločine protiv čovečnosti.

On je podsetio da je predsedavajući Saveta ministara Bosne i Hercegovine otkazao zvaničnu posetu Stokholmu zbog toga što je švedska vlada donela odluku o puštanju Biljane Plavšić na slobodu.

Ministar spoljnih poslova BiH se u intervjuu osvrnuo i na evroatlantsku integraciju BiH i rekao da će ona u prvoj polovini sledeće godine podneti formalni zahtev za ulazak u Evropsku uniju zato što želi da postane njena članica 2014. godine, a pre toga i članica NATO.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari