Na najnovijem spisku osoba kojima je blokirana imovina i zabranjen ulazak u Sjedinjene Države nalazi se veći broj islamističkih terorističkih grupacija i pojedinaca sa sedištem ili prebivalištem u Bosni i Hercegovini, ali i u Hrvatskoj, piše u jučerašnjem broju banjalučki list Fokus.

Na najnovijem spisku osoba kojima je blokirana imovina i zabranjen ulazak u Sjedinjene Države nalazi se veći broj islamističkih terorističkih grupacija i pojedinaca sa sedištem ili prebivalištem u Bosni i Hercegovini, ali i u Hrvatskoj, piše u jučerašnjem broju banjalučki list Fokus.
Nova američka „crna lista“, prema pisanju Fokusa, objavljena je sredinom decembra na 314 stranica. U tekstu se navodi da je zanimljivo da američka vlada na spisak već nekoliko puta zaredom stavlja imena ljudi koji više nisu živi, kao što su Momir Talić i Slobodan Milošević, ili osobe koje je osudio Haški tribunal, kao što su Radoslav Brđanin i Biljana Plavšić.
Na najnovijem popisu ne nalazi se Veljko Kadijević, za kojim je raspisana međunarodna poternica zbog ratnih zločina, ali ni najtraženiji haški begunci Ratko Mladić, kao ni Radovan Karadžić. Izostanak Karadžića na crnoj listi prema mnogima nije slučajnost, već dokaz da je upravo dogovor Holbruk-Karadžić još na snazi, piše Fokus.
Najveći broj osoba sa crne liste poreklom je iz islamskih zemalja, ali američka vlada upozorava da raspolažu pasošem i ispravama BIH. Na popisu se nalaze organizacije za koje SAD sumnjaju da svoje operacije vode ili su vodile preko organizacija i fondacija čiji su ogranci bili registrovani i u BIH, poput Al bir al dawalia, Benevolence international foundation, Mu’ašasat al-haramain al-khayriyya, Al-haramayn, Alharamein islamic foundation, Secours mondial de france, Bosanska idealna futura, Bio corporation, Džemijetul furkan, Fondation secours mondial, Global relief foundation…
Osim imena koja se dovode u vezu s terorizmom, na crnoj listi su imena iz političkog i privrednog života, najpre iz krugova bliskih Slobodanu Miloševiću, dok u BIH prednjače kadrovi Srpske demokratske stranke.
Na spisku su Milovan Cicko Bjelica sa Sokoca, Safet Durguti sa Kosova ali sa pasošem BIH, Ljuban Ećim koji je nedavno uhapšen u Beogradu, kompanija Fondation Secours Mondial iz Sarajeva, Fusco Fabio i Jarraya Kmalil iz Tunisa s pasošem BIH, Radomir Kojić i Tomislav Kovač iz Sarajeva, Savo Krunić iz Sokoca, Sreten Lukić iz Višegrada.
Pored njih na crnoj listi nalaze se i Privredna banka Srpsko Sarajevo, Srpska demokratska stranka, Dragan Spasojević, te kompanija Tabaih International iz Sarajeva. Kao građani BIH na crnoj listu su i Bakir Alispahić, Đojo Arsenović, Zvonko Bajagić iz Vlasenice, Predrag Banović iz Prijedora, Ljubiša Beara iz Sarajeva, Tihomir Blaškić, Ljubomir Borovčanin iz Han Pijeska, Veljko Borovčanin iz Sarajeva, Miroslav Brazo iz Viteza, Naser Orić i mnogi drugi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari