Sumnjam u verodostojnost snimaka navodnih razgovora haškog beguncai bivšeg komadanta VRS Ratka Mladića sa Slobodanom Miloševićem, Radovanom Karadžićem, Jovicom Stanišićem i drugim saradnicima, koji su dostavljeni Haškom tribunalu, kaže za Danas član tima za odbranu Karadžića Svetozar Vujačić. Prema njegovoj oceni, snimci neće ni pomoći ni odmoći odbrani Radovana Karadžića u Hagu.

– Taj materijal je zaplenjen prilikom pretresa Mladićevog stana u Beogradu, krajem februara ove godine. Interesantno je da je to bio četvrti pretres Mladićevog stana, i da su tek tada uzete kasete i dnevnici, kao i oružje, a ne u nekom od prethodnih – ističe Vujačić. On dodaje da su svedoci pretresa, među kojima je bio i on, insistirali da Bosa Mladić, supruga Ratka Mladića, stavi inicijale na svaku kasetu, beležnicu ili dnevnik koji su tom prilikom oduzeti.

– Stavljanje potpisa trajalo je više od osam sati, s obzirom na to da je bilo puno materijala. Nisam imao uvid šta se na njima nalazi, ali mi je Mladićeva porodica rekla da su na više od 80 odsto materijala snimci porodičnih slavlja i okupljanja. Ono što bi moglo da se navede kao službeno, jesu rokovnici i dnevnici, u kojima su isključivo planovi rada i beleške, a ne poverljivi razgovori – naglašava Vujačić. On dodaje da sumnja da su pored verodostojnog materijala, zvaničnici u Srbiji Haškom tribunalu dostavili i nešto što to nije.

Objavljen razgovor sa Dobricom Ćosićem

Beogradski dnevnik Pres objavio je transkript razgovora Ratka Mladića i pisca Dobrice Ćosića, koji bi trebalo da je vođen neposredno posle akcije Oluja 1995. U razgovoru Ćosić apeluje na jedinstvo i posreduje u pomiriteljskom susretu Mladića i Radovana Karadžića, koji je tada pokušao da smeni Mladića. Karadžićevi branioci kažu da još nisu uspeli da pregledaju 93 audio-kasete, 10 video-kaseta, dva CD i osam DVD diska sa razgovorima koje je snimio bivši komandant VRS. Advokat Toma Fila, navodi da je Mladić tajno snimao razgovore od 1991. „jer je jednog dana hteo da napiše knjigu“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari