Saveznici predsednika Venecuele Uga Čavesa osvojili su većinu na lokalnim izborima, ali je opozicija ostvarila bitne dobitke, budući da je osvojila mesto gradonačelnika Karakasa i dve najgušće naseljene države.

 Sa 95 odsto prebrojanih glasova Čavesovi saveznici su zadržali guvernerske pozicije u 17 država, dok su kandidati iz redova opozicije zabeležili pobedu u najmanje tri države. „Ovo je pobeda Venecuele“, rekao je Čaves pristalicama, „demokratski put koji je Venecuela izabrala je utaban“.

Opozicija je pobedila u dve najgušće naseljene države, Mirandi i Zuliji, kao i u Nueva Esparti, izjavio je predsednik izborne komisije Tibisej Lućena. Mesto gradonačelnika Karakasa sada prelazi iz ruku pristalice Čavesa u ruke opozicionog kandidata Antonija Ledesme. Čavesov brat Adan odneo je tesnu pobedu da bi nasledio njihovog oca na mestu guvernera u državi Barinas, inače rodnom mestu predsednika. Rezultati iz država Karababo i Takira još uvek su neizvesni.

Prema rečima Lućene, na izbore je izašlo 65 odsto od 16,8 miliona registrovanih birača, što je najveća izlaznost na lokalnim izborima u Venecueli. Čaves se suočio sa ohrabrenom opozicijom čiji je cilj da uništi njegovu dominaciju i povrati vlast u ključnim državama i gradovima. Iako je zadržao većinu pozicija, ishod glasanja još može da ga primora da se uhvati u koštac sa još više neprijateljski nastrojenim protivnicima na lokalnom nivou.

Ledesma, novoizabrani gradonačelnik Karakasa, pozvao je Čavesovu vladu i gradonačelnike iz redova opozicije na saradnju:“Pozivam predsednika republike na saradnju da bi spasli Karakas“, grad koji je uništen kriminalom, zlikovcima i oronulom infrastrukturom. Sličan zahtev je uputio i Enrike Kapriles, koji je porazio jednog od najbližih Čavesovih poverenika i postao novi guverner države Mirande kojoj pripada i deo Karakasa. „Ono što je bitno jeste da je mapa Venecuele počela da se menja“, rekao je lider opozicije Manuel Rozales koji je dodao da su zabeležene pobede od velike važnosti za tabor koji je protiv Čavesa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari