U Grčkoj je proglašena trodnevna nacionalna žalost zbog pogibije najmanje 54 osobe, većinom u požarima na Peloponezu. Prvi put u novijoj istoriji na čitavoj teritoriji Grčke je proglašeno vanredno stanje, obavestio je naciju premijer Kostas Karamanlis koji, kao i predsednik Republike Karolos Papuljas i mnogi drugi zvaničnici i opozicioni političari, posećuje preživele na zgarištima koja još tinjaju.

U Grčkoj je proglašena trodnevna nacionalna žalost zbog pogibije najmanje 54 osobe, većinom u požarima na Peloponezu. Prvi put u novijoj istoriji na čitavoj teritoriji Grčke je proglašeno vanredno stanje, obavestio je naciju premijer Kostas Karamanlis koji, kao i predsednik Republike Karolos Papuljas i mnogi drugi zvaničnici i opozicioni političari, posećuje preživele na zgarištima koja još tinjaju.
Broj mrtvih od požara je do juče ujutro po zvaničnim informacijama, dostigao 54, ali mediji izveštavaju da je znatno veći jer mnoga tela na zgarištima još nisu izvučena iz ostataka izgorelih kuća i šume. Govori se o 70 nestalih u samo jednom kraju Peloponeza, a stotine su ranjene. Izgorele su desetine kuća, radnji i hotela, poljoprivrednih zgrada i stočarskih farmi, kao i desetine hiljada hektara šume i žbunja, i poljoprivrednih kultura.

Očekivana i pomoć iz Srbije

U pomoć Grčkoj Francuska je poslala dva, a Italija jedan vatrogasni avion, dok je Kipar uputio 30 vatrogasnih kamiona i 60 vatrogasaca. Tokom jučerašnjeg dana očekivao se dolazak transportnih aviona iz Srbije, Rumunije i sa Islanda, po tri vatrogasna helikoptera iz Holandije, Nemačke i Izraela i po jednog iz Slovenije i Norveške, navela je TV NET ukazujući da pomoć stiže i iz drugih zemalja. Premijer Makedonije Nikola Gruevski grčkom kolegi Kostasu Karamanlisu ponudio je pomoć i izrazio saučešće zbog žrtava požara.

Štab Vatrogasne službe Grčke saopštio je da najviše zabrinjavaju nekontrolisani požari u četiri oblasti Peloponeza, kao i po jedan u centralnoj Grčkoj i na ostrvu Eviji, dok manjih, ali ne i bezopasnih požara ima širom zemlje. Računa se da vatra besni na više od 80 frontova, a „agonija blokiranih stanovnika sela koje je vatra opkolila, ne može se opisati“, javlja NET.
Tokom noći dejtsvuju samo kopnene vatrogasne i vojne snage i dobrovoljci, jer vatrogasni avioni i helikopteri ne mogu požare da gase po mraku, niti da uzimaju vodu iz mora. Grčke RTV stanice saopštile su spisak identifikovanih žrtava među kojima su većina seljaci koji su pokušali da odbrane kuće, a među mrtvima je i troje dece. Pod delimičnom kontrolom vatrogasaca je požar u planinskom predgrađu Atine u kojoj je vazduh vreo i težak od dima, nebo narandžasto od obližnjih požara, a na grad veju pepeo i čađ.
Vatra je oko ponoći stigla u blizinu Olimpijskog sela izgrađenog za Igre 2004. u Atini, gde sada žive siromašni radnici, a na drugu stranu gotovo je izašla na obalu kod ekskluzivnog letovališta Lagonisi, četrdesetak kilometara jugoistočno od Atine. Gosti su upozoreni da se spreme za evakuaciju. Evakuisano je stanovništvo nekoliko desetina sela, većinom na Peloponezu, oko 200 grčke dece iz dva letnja kampa kod Atine, monasi iz nekoliko manastira, a saobraćaj mnogim putevima nije moguć. Neki od požara su izbili u noći između subote i nedelje, na mestima na kojima nije bilo vatre te se osnovano sumnja, što je izjavio i premijer Karamanlis, da su požari podmetnuti radi raščišćavanja zemljišta za „divlju gradnju“, pošto je izgradnja u šumi zabranjena Ustavom.
„Toliko požara je buknulo odjednom i to gotovo istovremeno u različitim delovima zemlje tako da to ne može biti slučajnost. Država će učiniti sve što može da pronađe odgovorne i kazni ih“, rekao je u obraćanju naciji premijer Kostas Karamanlis. U subotu je saopšteno da je priveden muškarac za kojeg se sumnja da je odgovoran za podmetanje požara u mestu Areopolis, na jugu Peloponeza, u kojem je poginulo šest ljudi. Još dvojica mladića privedena su u gradu Kavali, na severu Grčke, zbog sumnje da su podmetali požar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari