Španska policija uhapsila je juče ženu za koju se veruje da je bila u jednoj od jedinica baskijske separatističke organizacije ETA, koja je ubila nekoliko policijskih oficira 80-ih godina, saopšteno je u Madridu.


Marija Hesus Elorsa Zubizareta (66) uhapšena na madridskom aerodromu, saopštilo je špansko Ministarstvo unutrašnjih poslova i dodalo da je protiv nje izdata evropska poternica 2006. godine.

Poznata pod nadimkom „karatistkinja“, Marija Zubizareta je bila član Etine jedinice Donosti, odgovornoj za ubistvo nekoliko policijskih oficira u baskijskoj provinciji Gispuskoa. Ona je 1984. godine pobegla u Francusku, gde se pridružila drugim jedinicama baskijske organizacije.

„Učestvovala je u izradi ručnih bombi po naređenju Hulijana Aćura Egurole, šefa logistike Ete“, navodi se u saopštenju policije. Eta se smatra odgovornom za ubistvo više od 825 ljudi od 60-ih godina prošlog veka. Ta baskijska organizacija borila se oružanim putem za nezavisnost Baskije sve do 2011. godine, kada je proglašen trajni prekid vatre posle hapšenja većine njenih ključnih članova.

Premda je veoma oslabljenja, ETA odbija da preda oružje, što zahtevaju Francuska i Španija, već traži pregovore o sudbini zatvorenih članova organizacije i onih koji se nalaze u bekstvu.

ETA je osnovana 1959. godine i borila se za nezavisnost teritorije koja se proteže jednim delom u Francuskoj na jugozapadu, a drugim delom na severu Španije, na području Pirineja. ETA je skraćenica za Euskadi Ta Askatasuna, što na baskijskom znači „Za baskijsku otadžbinu i slobodu“.

Većina za referendum o monarhiji

Većina Španaca želi referendum o budućnosti monarhije, rezultati su juče objavljene ankete u madridskom listu Pais, nedelju dana posle abdikacije španskog kralja Huana Karlosa. „Ukupno 62 odsto ispitanika je reklo da bi referendum trebalo da bude organizovan u nekom trenutku kako bi Španija odlučila da li da ostane monarhija ili da ponovo bude republika“, navodi se u istraživanju. Od kada se Huan Karlos (76) 2. juna odrekao prestola u korist svog sina Felipea, protivnici monarhije su počeli da se svakodnevno okupljaju u Madridu. Novi kralj Felipe (46) trebalo bi uskoro da bude krunisan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari